Читај ми!

Смех је најбољи лек, а данас је Међународни дан шале

Дан шале, који се широм планете обележава 1. априла, резервисан је да једни другима правимо безопасне смицалице. Тада се објављују и лажне вести, зато не верујте да је истина све што данас чујете.

Смех је најбољи лек, а данас је Међународни дан шале Смех је најбољи лек, а данас је Међународни дан шале

Без обзира на разне обичаје, важи правило да постајемо опуштенији и задовољнији када се слатко насмејемо. Хумор нам помаже да лакше пребродимо тешку или непријатну ситуацију, а када се нашалимо на сопствени рачун, стручњаци тврде, помажемо и себи и другима.

Све је дозвољено, али првоаприлска шала ипак не би требало да буде неодмерена. А на крају не заборавите да кажете „Апри-ли-ли-ли“.

У неким земљама, попут Велике Британије, Аустралије и Јужноафричке Републике, подвале се праве само до поднева, а онај ко их направи после подне назива се априлском будалом (April Fool).

Бројне су теорије о пореклу обележавања првог априла и о томе зашто се баш тада шалимо. Према једној од теорија, датирају још из времена древног Рима. Сматра се да су Римљани и Келти обележавали фестивал шале у време пролећне равнодневице.

Неки важни догађаји су се заиста десили 1. априла, па би били прихватани са неверицом. Иран је 1979. године прогласио 1. април Даном републике. До данашњег дана многи не верују да је то стварни празник. У Данској, у граду Албертслунду 2009. године, једна школа је умало изгорела до темеља јер ватрогасци нису веровали да су прва два позива била права.

У 18. веку, сматрало се да Дан шале води порекло од библијске личности Ноја. У једном чланку у енглеским новинама који је објављен 1789. године, на тај датум, Ноје је први пут прерано послао голубицу.

Најранија повезаност између 1. априла и прављења смицалица јавља се у Чосеровим Кантерберијским причама из 1392. године.

Нова година – Једно од тумачења порекла Дана шале каже да је он настао је када је у 16. веку, дан обележавања доласка Нове године са 25. марта померен на 1. јануар. Славље је раније трајало недељу дана. Према овој теорији, људи који су прихватили нови датум као дан Нове године збијали су шале са онима који су наставили да га обележавају до 1. априла.

Британски Би-Би-Си први је почео с масовним првоаприлским шалама. Тај сервис је 1957. године објавио репортажу о једној породици у Швајцарској која узгаја стабла на којима расту шпагете.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво