Читај ми!

Најлепши пролећни парк на свету отвара врата 75. пут  

Парк Кекенхоф у Холандији, најлепша сезонска цветна башта света, овог пролећа прославља јубилеј, 75. издање.

Откако је 1950. године први пут отворио своје капије, Кекенхоф је постао омиљена дестинација светских љубитеља цвећа и незаобилазно одредиште свих туриста који посећују Холандију у пролеће.

Овај јединствени парк у Лисеу, између Амстердама и Хага, простире се на 32 хектара и садржи више од седам милиона примерака различитог разнобојног цвећа, од чега чак 800 врста лала

Отворен је само осам недеља годишње, од 21. марта до 12. маја и у том периоду га посети више од 1.400.000 људи. 

Ове године јединствена цветна изложба прославља јубилеј, своје 75. издање, које је симболично отворила принцеза Маргрит, тетка холандског краља Вилема-Александера. 

Занимљиво је да је Маргрит као девојчица била присутна и на отварању прве изложбе, заједно са сестрама и мајком, тадашњом краљицом Јулијаном, која је била покровитељ парка. Маргрит је у међувремену неколико пута отварала Кекенхоф, који је постао престижна изложба лала, нарциса, љиљана, зумбула и другог разнобојног пролећног цвећа и права међународна атракција. 

Међутим, еколошки активисти из групе Пестицидна акциона мрежа (Pesticide Action Network) тврде да је 75 година узгоја луковица уништило биодиверзитет у тој области и да употреба пестицида у Кекенхофу представља претњу људском здрављу, преносе холандски медији. Мрежа је апеловала на званичнике парка да се ослободе лоших навика и да саде само органске луковице. 

Индустрија узгоја луковица један је од највећих светских корисника пестицида, који се доводе у везу са многим обољењима, попут Паркинсонове болести. Dutchnews наводи да је европско истраживање које је прошле године водио Универзитет Вагенинген показало да 42 одсто холандског пољопривредног земљишта има прекомерне нивое азота и фосфата, као и широко распрострањену контаминацију пестицидним једињењима.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво