Читај ми!

Кнез Милош на Кули Београд: Обележена годишњица рођења великог владара

Кула Београд, највиша зграда у Србији и региону, засијала је ове претпролећне вечери на Сава Променади у част кнеза Милоша Обреновића, утемељивача модерне српске државе и једног од најумнијих владара у историји Србије, који је рођен на данашњи дан, 18. марта 1780. године.

Милош Обреновић био је један од малобројних народних првака који су остали у земљи након слома Првог српског устанка 1813. године, а његово јуначко држање у тешким данима препоручило га је за вођу Другог српског устанка 1815. године. Захваљујући изванредним дипломатским вештинама, успео је да изгради темеље модерне српске државе, на чијем челу је био у два наврата – од 1815. до 1839. године и од 1858. до смрти 1860. године. Изводећи Србију из турске окупације у ново доба, државотворни кнез Милош био је и остао једна од највећих личности у историји српског народа.

Емитујући лик родоначелника династије Обреновић у грандиозној величини на Кули Београд, новом симболу српске престонице, Белграде Wатерфронт је још једном показао са колико пажње приступа обележавању значајних историјских датума за Србију. О томе колико поштовање Белграде Wатерфронт гаји према овој српској владарској породици говори и чињеница да је једну од улица у Београду на води назвао по последњој краљици Србије – краљици Драги Обреновић.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво