Читај ми!

Откуд Шрек на Кривој чаршији у Свилајнцу

Један народни обичај постао је у Свилајнцу атракција и део туристичке понуде. Одржан је традиционални Покладни маскенбал, петнаесту годину за редом. Манифестација је окупила велики број посетилаца и учесника који су овај пут били веома маштовити.

Шарена поворка предвођена мажореткињама из Беле Цркве и најмлађим бубњарима из Лесковца, прошла је главном улицом у Свилајнцу, затим чувеном Кривом чаршијом, и зауставила се на тргу Стевана Синђелића.

Идеја организатора је очување народних обичаја којома се симболично, маскирањем, обележава Бела недеља и почетак великог поста.

Према народним веровањима деца и одрасли се маскирају како би коначно отерали зиму и означили почетак родне године.

„Ово је градска манифестација. Када сваке године у овако зимском датуму окупимо овако велики број људи који се толико потруде, да раде на својим маскама, маскирају се и деца и одрасли, и баке и деке и комшије, тетке… онда наравно да смо поносни и наравно, кад нам долазе гости, чини нам се да је сваке године све веће, све лепше, све шареније“, изјавила је Марина Милутиновић, организатор Фестивала.

Учесници су се заиста потрудили да направе што занимљивијје маске.

Неки су се и превише уживели у нове улоге, све у свему успели су да отерају кишне облаке који су били озбиљна претња манифестацији.

Беле покладе имају корене у прастарим народним обичајима и веровањима, која су се одржала и данас у многим крајевима Србије, па и у Свилајнцу, где је Покладни маскенбал већ постао део туристичке понуде.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво