Читај ми!

Теја Дора у посети Ботаничкој башти открила шта јој је била инспирација за песму „Рамонда“

Слушамо и певамо већ данима „Лила рамонда“. Представница Србије на овогодишњем „Евросонгу“ Теја Дора прича о томе како је српска феникс биљка инспирисала да напише песму. За оне који желе да сазнају шта се све крије иза необичног цвета, Ботаничка башта у Београду спремила је разоткривање мистерија рамонде.

Након победе песме Рамонда“ на „Песми за Евровизију“, Ботаничка башта у Београду оранизовала је поставку на којој се посетиоци могу упознати са карактеристикама овог несвакидашњег цвета. Наша представница на „Песми Евровизије“ посетила је Ботаничку башту и овим поводом открила шта је инспирисало да песму посвети цвету који за српски народ има посебно значење.

Теја Дора каже да је све почело у Паризу када је са мамом била код њене пријатељице.

„Мамина пријатељица има персоналну причу за Први светски рат и рамонду, мене је та симболика јако инспирисала и тада сам одлучила да направим песму о рамонди“, наводи млада кантауторка.

Реакције домаће и стране публике свакодневно стижу до Теја Доре, а због песме многи су почели да истражују значење речи рамонда. 

„Оно што сам желела да постигнем су искреност и емоција са којом се они повезују. Цео свет је сада у некој патњи и мислим да је ово јако леп симбол и за нас и за цео свет. Свакако и јако лепа порука да никада не губимо наду, да верујемо у себе и у друге људе, да верујемо у помоћ и да тражимо помоћ кад нам је потребна“, објашњава Теја Дора.

Ово је време када рамонде нису у цвету, а у Ботаничкој башти приказани су верни керамички модели који су направљени узимањем отисака правих биљака. Ту су и биљке из хербаријума, као и едукативни постери и други материјали.

Рамонда је „спавала“ до пре неколико дана

Доцент Биолошког факултета Томица Мишљеновић истиче да је до пре неколико дана већина тих биљка била у стању анабиозе због зимске суше која је ове године прилично изражена: „Већ након кише кренуле су у озелењавање и данас можемо да видимо лепо формиране розете и Наталијине рамонде и српске рамонде, а оно што је врста куриозитета је што оне на неким стаништима у Србији могу да расту заједно и да хибридизују, тако да су у Ботаничкој башти присутни и хибриди ове две врсте“.

Рамонде се називају и феникс биљкама због особине коју поседује само 0,05 биљака цветница.

„Ове биљке у неповољним условима, када нема довољно воде на станишту, могу да се исуше, да делују потпуно увело, међутим, када падне киша и појави се довољна количина воде на станишту, оне озелењавају и управо та појава је разлог да се назову биљке васкрснице или феникс биљке“, објашњава Мишљеновић. 

Цвету снажне симболике Теја Дора посветила је своју песму. Поново рађање, опоравак, победа након искушења, мир, само су неке од порука које доноси Рамонда на „Песму Евровизије“ ове године у Малмеу.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара