Слатко од цвећа – стари рецепт, а нова сласт

Винета Шинка из Књажевца пре три године је, по рецепту својих предака, направила слатко од цветова љубичица. Сада у припреми слатких производа учествује цела породица. Сировине сакупљају на Старој планини, гаје у свом воћњаку, али и купују од локалних произвођача.

Сезона је цветања љубчица и Винета их са супругом и сином свакодневно бере у околини Књажевца.

„Овде су при крају са цветањем, па онда идемо даље у планину. Како где стижу, тако идемо у планину да беремо“, прича Винета Шинка.

После брања издвајају се само латице које се уз додатак шећера кувају. За четири теглице са по 170 грама слатка, поребно је убрати више од 3.000 цветова.

„Кад их донесемо, оперемо, очупамо од латица, укувамо, пакујемо у тегле, а тајни састојак, то нећемо открити, шта даје боју да би била љубичаста“, каже Винета.

Стари рецепти за слатко од цвећа, поникли из сиромаштва на селу, оживели су захваљујући бака Драгици која их је сачувала.

Како је било пуно деце у кући, требало се некако снаћи за храну и тако је настало слатко од цвећа, прича Драгица Антонијевић, Винетина мајка.

Цела породица окупљена око посластице од цвећа 

Винета и бака Драгица кувају, супруг Негован је задужен за бербу, паковање и продају, а син Немања за маркетинг.

„Интернет је главна ствар за продају и највише продајемо на платформи и у Фејсбук групи Мали произвођачи хране у Србији, то је група која броји 140.000 људи“, открива Немања Шинка, Винетин син.

„Није нам циљ да будемо по маркетима, него да и даље останемо мали произвођачи, да до 2.000, па и можда 3.000 теглица произведемо годишње. Даље не можемо да се ширимо јер ми радимо све ручно“, објашњава Винета Шинка.

Иако је предузетница тек три године, посвећеност новом изазову Винети је већ донела признање Уније занатлија и предузетника јужне Србије, као и пласман међу 100 најуспешнијих пословних жена на конкурсу ЈП Пошта Србије за прошлу годину.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво