Дошао ред на гурмански, слани сладолед, саветују Италијани

Свако од нас има свој омиљени укус сладоледа – чоколада, ванила, лешник, јагода… Сладолед нас подсећа на лето, освежење и на слатко. Из Италије, земље сладоледа, стиже нови тренд који узима све више маха, а то је слани сладолед.

Слани сладолед је нови кулинарски тренд који се све чешће служи у ресторанима широм Европе. Сладолед од лимуна са остригама и примесама менте, као и онај који има укус бораније или пасуља, постаје део јеловника, не само као десерт већ и као главно јело.

У месту Лонгароне, у региону Венето у Италији, одржава се један од најпознатијих сајмова на свету посвећен изради домаћег, ручно прављеног сладоледа који ће од данас па до седмог марта, на сајму у Будимпешти приказати какве све сладоледе Италија нуди, укључујући и слани сладолед.

„Трендови се мењају и то не можемо да не приметимо. Сада је дошао на ред на гурманске сладоледе, оне који имају слани укус. Није у реду да нам забрањују да једемо сладолед јер гоји, добар домаћи сладолед је здрав. Тако да данас имамо оброк за који можемо да кажемо: Јеси ли појео добар сладолед за вечеру? Данас са правом можемо да поставимо такво питање“, каже Алесандро Пићинини, представник Сајма МИГ, Лонгароне.

Први слани сладолед је направљен још пре 40 година, али тек данас полако улази на јеловнике широм света. Шпански посластичари су представили тартар од јелена са препеличјим јајетом и сладоледом, али данас је могуће пробати и сладолед од сира, белог лука и вина.

Овогодишње такмичење за најбољи неиндустријски сладолед посвећено је Зимским олимпијским играма Милано – Кортина 2026, а победница Ванеса Пјантари је помешала три укуса.

„Први укус је рикота, други је планинска ракија од борова, а на крају имамо мед од кестена. На крају свега сам додала мед јер он на неки начин испира уста и оставља свеж укус“, објашњава Ванеса Пјантари, победница такмичења за најбољи домаћи сладолед.

Европски Дан домаћег сладоледа 

Домаће прављен сладолед има и свој европски дан који ће бити прослављен 24. марта. То је једини дан који је Европски парламент посветио храни, а Италијани се надају да ће се све већи број људи упознати са сланим сладоледом.

„Посветите тај дан сланом сладоледу у сопственој посластичарници, направите неки догађај у школи са ђацима, или направите сладолед по властитој жељи – сладак, слан, како год хоћете. Али ми на тај начин, бар једном годишње, виртуелно, можемо да се осећамо уједињени иако живимо у различитим европским земљама“, наглашава Доменико Белмонте, председник ARTGLACE-а.

Сладолед јесте најомиљенија посластица на свету и у Италији га радо једу и зими. Под сланим сладоледом се не подразумева производ богат вештачким аромама и сољу већ намирница направљена од квалитетних сировина која је савршена синтеза слатких и сланих компонената.

Но уколико сте се намрштили на укус сладоледа од маслина, тартуфа, пармезана или паленте, прво га ипак пробајте као главно јело, јер може заиста позитивно да вас изненади.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво