Читај ми!

Слање телеграма и поред мобилних телефона није постало историја

Телеграф је унео револуцију у свет комуникација и њиме су пренете вести о неки кључним историјским догађајима. Напретком модерних технологија у многим земљама службе за слање телеграма не постоје. И поред свих предности савремених средстава комуникације у Србији је прошле године послато 140.000 телеграма.

Године1855, 11. априла у 8 сати и 30 минута телеграфска станица Београд примила је први долазни телеграм. Порука од 30 речи стигла је из најјужније станице – Алексинца. То је био почетак нове епохе која је у потпуности променила начин комуницирања међу људима на Балкану.

Све наредбе и извештаји о војним операцијама и ратним успесима слали су се телеграфским саобраћајем. Као данас интернет, телеграм је тада био најбржи начин комуникације. После скоро 170 година и даље се користи.

Некада се и сама пошта званично звала – ПТТ – Пошта, Телеграф, Телефон – што су биле три најважније услуге.

„Подаци за 2023. говоре да је 140.000 корисника, што и није мали број, користило услугу телеграма. Од тога 20.000 телеграма послато за иностранство. Најчешћи поводи су и радосне и лепе вести, као и неке тужне, као изјаве саучешћа. Али у значајнијој мери користе их и државне институције, министарства и неке здравствене институције. Све наше поште, 1.500 пошта, имају услугу пријема телеграма. Такође позивањем броја 1916 можете да остварите услугу диктирањем поруке нашем кол-центру. Услуга ће бити пренета и телеграм ће бити однесен на адресу“, наводи Бојана Николић из Пошта Србије.

Уколико неко пожели да пошаље музички телеграм, неће моћи, јер нажалост, више није у употреби. Али уместо музичког, можете послати телеграм на луксузном обрасцу. Мотива је много, за све прилике – од рођења детета, преко венчања, до честитања празника. Цена класичног телеграма је 350 динара, а луксузног 380. Који год да шаљете, на адресу примаоца ће стићи за мање од четири сата.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво