Када славите рођендан када сте рођени 29. фебруара

Много народних веровања везано је за преступну годину, али и за оне који се роде на данашњи дан, пре свега због чињенице да тек сваке четврте године славе рођендан. Због необичног датума рођења, људи рођени 29. фебруара у школу полазе са непуне две године, пунолетни су са четири и по, а када дођу у доба бака и дека имају само 15 година. Једна међу таквима је и Леа, средњошколка из Београда која данас слави четврти рођендан.

Леа Ботка је ученица другог разреда Пете економске школе у Раковици и каже да јој се свиђа што је рођена на дан који је у календару сваке преступне године.

Леа Ботка пуни 16 година, а ово је тек четврти пут да рођендан слави баш на датум свог рођења.

„Кад год упознам неког одмах се зачуде како је мени 29. фебруара рођендан и прво им треба времена да схвате како је то преступна година, и онда ја кренем да се смејем, и онда ме питају кад ја славим рођендан. Али са времена навикну се, а то мени није проблем. Посебнија сам од њих“, каже Леа.

„Док сам била млађа мени и мојим другарима је било јако чудно кад ја да славим рођендан , па сам на часу географије научила да земљи око сунца треба 365 дана и шест сати и да ће сваке четврте године бити 29. фебруар и то нам је јако било занимљиво и чудно на неки начин, а мени је то посебно“, додаје слављеница.

Рођени на данашњи дан свима су занимљиви.

„Чим сам се родила, новинари су дошли да интервјушу моју маму и остале мајке које су рођене 29. фебруара и тад су нас сликали.“

А како се пријатељи сналазе када година није преступна, када јој честитају рођендан?

„Mени није поблем да ми честитају и 28. и 1. марта. Неки и у поноћ између 28. и 1. марта честитају породица и блиски пријатељи. Није ми проблем, али већином славим први викенд који наиђе после 28.“, додаје Леа.

„У школи моја наставница је заказала контроли 29. фебруара. Чим сам чула, устала сам и замолила је да нам помери контроли јер је то датум један у четири године и мени јако значи“, признаје Леа Ботка.

У Леином пасошу пише да је рођена 29. фебруара, али многи сајтови и електронски севиси не нуде 29. фебруар као датум рођења.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво