Читај ми!

Вајар Џеф Кунс ушао у историју као први уметник чија се скулптура нашла на Месецу

Захваљујући успешном спуштању свемирске летелице „Одисеј“ на површину Месеца, најскупљи живи уметник на свету, сада је зарадио нови суперлатив свемирског доба – његова креација је сада прво „ауторизовано“ уметничко дело на Месецу.

Вајар Џеф Кунс ушао у историју као први уметник чија се скулптура нашла на Месецу Вајар Џеф Кунс ушао у историју као први уметник чија се скулптура нашла на Месецу

Замењујући галеријски простор за провидну кутију у свемиру, амерички уметник Џеф Кунс израдио је нову серију скулптура, названу Месечеве фазе, која је одлетела у свемир са летелицом „Одисеј“ (такође познатом и као „Оди“ или ИМ-1).

Лендер „Одисеј“ компаније „Интуитив машинз“ са седиштем у Хјустону, који је на пут кренуо „Спејс Ексовом“ ракетом „Фалкон 9“ слетео је на површину Месеца и постао прва летелица приватне компаније на Земљином сателиту и прва америчка летелица на Месецу још од краја „Аполо“ програма пре пола века.

У објави на свом профилу на Инстаграму убрзо након што је „Одисеј“ слетео, Кунс је описао слетање на Месец као „запањујуће достигнуће“ и рекао да је „тако почаствован“ што је био део ове мисије. У ранијој објави, описао је лансирање као „спектакуларан догађај“.

Шта је Кунс излажио на усамљеној месечевој површини? У кутији причвршћеној на лендер се налазе 125 малих скулптура Месеца, пречника око два центиметра. Назване Месечеве фазе, оне показују 62 фазе Месеца гледано са Земље, 62 фазе видљиве са других тачака из свемира и једно помрачење Месеца.

На свакој од скулптура је исписано име неке значајне личности у људској историји, укључујући Аристотела, Дејвида Боувија, Леонарда да Винчија, Гандија, Били Холидеј, Габријела Гарсије Маркеса, Ендија Ворхола и Вирџинију Вулф. (Комплетна листа може се видети на веб- страници пројекта.)

Кунс је „инспирацију црпео из Месеца као симбола радозналости и одлучности“, наводи се у изјави из његове галерије, Пејс. „Пун наде и трансцендентан, његов нови пројекат нуди гледаоцима осећај перспективе о њиховом месту у огромном универзуму, подстичући дубоко размишљање и контемплацију.“

Али како би задовољио и овоземаљско уметничко тржиште, постоји и комерцијална варијанта Кунсовог пројекта. Пејс Версо (Pace Verso) НФТ крило Пејса, такође нуди НФТ-ове сваке скулптуре. Уједно Кунс је произвео веће, идентичне скулптуре његових Месечевих фаза које би остале на Земљи. Пречника 40 центиментара ове скулптуре ће бити направљена од истог рефлектујућег нерђајућег челика као и његова најскупља скулптура Зец од 91,1 милиона долара, а у свакој ће се наћи дијамант, сафир или рубин који ће обележити „Одисејево“ место слетања.

Ипак Кунсове Месечеве фазе нису једини уметнички предмети који су спуштени на површину Месеца. Године 1971., чланови посаде „Апола 15“ оставили су алуминијумску спомен плочу за 14 астронаута и космонаута који су умрли у служби и скулптуру белгијског уметника Пола Ван Хоејдонка.

Такође се дуго веровало да је шест познатих уметника – Енди Ворхол, Роберт Раушенберг, Џон Чемберлен, Клас Олденбург, Форест Мајерс и Дејвид Новрос – тајно послало заједничко уметничко дело на „Аполу 12“ две године раније. Њихов заједнички комад, Музеј Месеца, је сићушна керамичка плочица исцртана цртежима сваког уметника, и наводно је остала причвршћена за део ноге лунарног модула до данас.

Ипак, „Одисеј“ је затворио једно поглавље у свемирској трци уметника – између Кунса и уметника из Дубаија, Саше Џафрија. Прошлог месеца, Џафријево „ауторизовано“ уметничко дело требало је да буде на Месецу, али његов ласерски урезан комад под називом Устајемо заједно са светлошћу Месеца нестало је у експлозији лендера „Перегрин“.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво