Читај ми!

Због сланине се у најмасније село на планети сјати 150.000 људи

Качарево је ових дана „најмасније село на планети“. На 37. издању Сланинијаде, око 300 излагача понудило је производе од меса, а бира се и најбоља домаћа, занатска и индустријска сланина. До недеље ће се одржати и неколико забавних такмичења, као што је избор за најјачег и најљућег сланинара. Очекује се да током четири дана чувену манифестацију посети скоро 150.000 људи.

Дуга традиција, позитивни утисци из претходних година, уживање за сва чула, али и лепо време и нерадни дани привукли су велики број посетилаца на Сланинијаду у Качарево.

Тражила се пре свега сланина, али и остали месни деликатеси. Ако је могуће, по што повољнијој цени.

Посетиоци Сланинијаде истичу да цена прати квалитет – ко хоће добру сланину, мора да буде спреман да плати.

На такмичење за најбољу сланину стигло је око 200 узорака из Србије и држава у окружењу. Водило се рачуна да све буде квалитетно, исправно, здраво, поготово што је протеклу годину обележила и афричка куга свиња.

„Ми имамо наше свиње, мангулице и моравке, а што се тиче ових других, узимам од сигурних, проверених кућа, тако да нисам имао никаквих проблема“, каже Милан Златковић, произвођач из Качарева.

Бранислава Богдановић, организатор манифестације, истиче да је ветеринарска инспекција присутна на свакој Сланинијади, као и да сви произвођачи морају имати потврде о исправности меса.

„Већ 37 година ми тако радимо и никада нисмо имали проблема“, рекла је Богдановићева.

„Овде се ради углавном о малим произвођачима који живе у малим местима, који су били слободни од свињске куге и они су се ове године појавили“, објашњава Милан Балтић, професор ветеринарске медицине.

Организатори манифестације су се потрудили да осмисле богат програм, који ће бити интересантан посетиоцима. Кувао се свињски гулаш, топили чварци, а до недеље ће се одржати и неколико забавних такмичења, као што је избор за најјачег и најљућег сланинара.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво