Читај ми!

Пролеће стиже – медвед Урош није угледао сенку

Медвед Урош из Београдског зоолошког врта није угледао сенку када је изашао из пећине, чиме је, према народном веровању, најавио скори долазак пролећа.

„Можемо да видимо да је јутрос медвед Урош невољно провирио напоље из пећине – ускоро му се сервира доручак, а медвед Миша је мало старији и невољнији па касније излази“, рекао је биолог Кристијан Овари за Танјуг.

На Сретење се, према традицији, сусрећу лето и зима и, како се верује, ако тог дана медвед угледа своју сенку, уплаши се, врати у пећину, поново заспи и зима траје још шест недеља.

Ако, пак, не види сенку, зими се ближи крај.

„Медвед се још увек није уплашио своје сенке, није се вратио у јазбину и то је знак да нам пролеће долази. О томе сведочи и ово фантастично време, а и метеоролози кажу да неће бити још озбиљнијих мразева, осим ако 'баба Марта' не покаже зубе“, рекао је Овари.

Према његовим речима, сада није тешко предвидети прогнозу са модерним технологијама, међутим, „медведи користе много старије и много сигурније методе – они осећају какво време долази“.

Каже да је „мала тајна“ да у зоолошком врту медведи заправо никада не спавају зимски сан, јер имају сталну доступност хране и нису принуђени да хибернирају.

„Ми морамо сваки дан доћи да нахранимо животиње. Позивамо вас да и током празника дођете у Беозоо врт до 17.30 часова“, рекао је Овари.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво