Како је руски космонаут оборио рекорд у дужини боравка у свемиру

Руски космонаут Олег Кононенко поставио је светски рекорд у укупном времену проведеном у свемиру, надмашивши свог сународника Генадија Падалку, који је у орбити провео 878 дана и 11 сати, саопштила је руска свемирска корпорација. Кононенко је управо прешао ту „постављену горњу границу" и наставља даље.

Како је руски космонаут оборио рекорд у дужини боравка у свемиру Како је руски космонаут оборио рекорд у дужини боравка у свемиру

Кононенко је оборио рекорд, саопштио је Роскосмос. Очекује се да ће Кононенко 5. јуна достићи укупно 1.000 дана у свемиру, а до краја септембра ће имати 1.110 дана. „Летим у свемир да бих радим оно што ми је омиљено, а не да постављам рекорде“, рекао је Кононенко за ТАСС у интервјуу са Међународне свемирске станице (ИСС).

„Поносан сам на сва своја достигнућа, али сам више поносан што рекорд у укупном трајању људског боравка у свемиру и даље држи руски космонаут", додао је.

Овај 59-годишњак је узео прво место од Падалке, који је у свемиру „сакупио" укупно 878 дана, 11 сати, 29 минута и 48 секунди, саопштио је Роскосмос.

Совјетски Савез је иначе први лансирао сателит у орбиту Земље – „Спутњик 1“ 1957. године – а затим је совјетски космонаут Јуриј Гагарин постао први човек који је отпутовао у свемир 1961. године.

Али након распада Совјетског Савеза 1991. године, руски свемирски програм суочио се са огромним недостатком финансијских средстава и корупцијом.

Званичници под председником Владимиром Путином више пута су обећавали да ће преокренути пад руских свемирских програма, иако озбиљни проблеми и даље остају, према мишљењу званичника и струковних аналитичара, преноси Ројтерс.

Кононенко је рекао да је редовно вежбао како би се изборио са физичким ефектима „подмукле" бестежинске средине, али да је тек по повратку на Земљу постао свестан неких ствари.

„Не осећам се ускраћеним или изолованим. Тек по повратку кући сазнајем да током стотина дана у мом одсуству, деца одрастају без обзира што тата није ту.“

Технолошки напредак „отежава“ сваку нову мисију

Кононенко је рекао и да космонаути сада могу да користе видео-позиве и размену порука да би остали у контакту са рођацима, али је припрема за сваки нови свемирски лет постала тежа због технолошког напретка.

„Професија космонаута постаје све компликованија. Системи и експерименти су све компликованији. Понављам, припрема није постала лакша“, рекао је.

Кононенко је сањао да оде у свемир као дете, и уписао се на инжењерски институт, пре него што је прошао обуку космонаута. Његов први свемирски лет био је 2008. године.

Његово тренутно путовање на ИСС започело је прошле године на „Сојузу МС-24“.

ИСС је један од ретких међународних пројеката на којима САД и Русија још блиско сарађују. У децембру је Роскосмос саопштио да је програм унакрсних летова са Насом до ИСС продужен до 2025. године.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво