Жути трамвај „Карели“, икона Милана стара сто година – симбол прошлости и садашњости

Након скоро једног века, славни милански трамвај „Карели“, симбол града и читаве Италије у свету, постао је део збирке Националног музеја науке и технологије у Милану.

Историјски трамвај „Милано 1928“ са серијским бројем 1565 становници Италије и туристи сада могу да виде и у Музеју науке и технологије у Милану. Ко год је био у посети овом граду сигурно је приметио старе жуте трамваје како бучно круже улицама.

Ти историјски трамваји миланског градског превоза из серије 1500, популарно названи „Карели“, познати колико и „Милано 1928“, рођени су у време револуције у миланском транспорту, која је почела 1926. године променом смера кретања са левог на десно. Од тада превозе до сто путника, без додатних вагона, кроз уске улице центра града све до предграђа.

„Трамвај је прави симбол града, јер вози миланским улицама скоро сто година. Производња ове врста трамваја почела је 1928. и за само две године произведена су 502 трамваја. Њих 125 и даље вози градом, док су остали у неколико светских градова, 11 је у Сан Франциску на линији Ф, неколико у Мелбурну, а има их и у Јапану.

А зашто су желели баш милански трамвај – зато што је то трамвај који је одлично истрајао у времену. Наш ‘Карели’ не може да вози сваки возач трамваја, за њега се пролази посебна обука“, објашњава Марко Јеци, кустос за транспорт у музеју.

Уколико дођете у посету Милану, можете се возити славним трамвајем на линијама 1, 5, 10, 19 и 33 захваљујући континуираном раду запослених у АТМ-у, компанији миланског градског превоза који вредно раде на његовом одржавању.

И мада и даље изгледају онако како су изгледали пре стотинак година, ови трамваји имају уграђену најновију технологију, систем за навигацију као и компјутер преко којег у реалном времену комуницирају са централом, тако да путници на трамвајским станицама могу да виде за колико минута стиже следећи.

Ова икона града Милана симболизује сусрет прошлости и садашњости, сећања и актуелности.

„Овај трамвај је део идентитета наше територије, и овај који видите иза мојих леђа, а  ‘Карели’ је важан део историје нашег града: створен је 1927. године, па ће 2027. године напунити сто година. Кад се појавио био је врло иновативан. Без обзира на позне године ради се о технологији која датира из давних дана, која је и данас актуелна, функционише веома добро. Трамвај не кружи градом из романтичних или носталгичних разлога већ зато што је и даље функционалан“, рекао је Фјоренцо Марко Гали, генерални директор музеја.

Историјски трамвај „Карели“, током година је постао прави симбол града, а сувенире можете купити на сваком кораку. Омиљено је превозно средство Миланеза и незаобилазан на фотографијама туриста.

Овај трамвај налази се и у музеју у Сиднеју, а од септембра 2023. примерак направљен од 2.000 лего коцкица изложен је у "Лего кући" у Билунду у Данској пошто је централа АТМ-а дала зелено светло за то.

Трамваји „Милано 1928“ коришћени су за снимање филмова и серија, у њима су рађени интервјуи са познатим личностима и сасвим заслужено, само три године пре свог 100. рођендана улази у музеј где се може видети изблиза, сести за његов волан и чути његову причу стару скоро сто година.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво