Слика Густава Климта пронађена после скоро 100 година

Слика аустријског уметника Густава Климта, за коју се веровало да је изгубљена пре скоро сто година, пронађена је у Бечу.

Слика Густава Климта пронађена после скоро 100 година Слика Густава Климта пронађена после скоро 100 година

Портрет госпођице Лизер је некада припадао аустријској јеврејској породици и последњи пут је виђен у јавности 1925. године. Судбина слике након тога је нејасна, али породица садашњих власника слику има од шездесетих година прошлог века.

Аукцијска кућа им Кински (Auktionshaus im Kinsky) процењује вредност слике на више од 54 милиона долара, а поновно откриће слике названо је правом „сензацијом“.

„Тако ретка слика, тако великог уметничког значаја и вредности деценијама се није појавила на уметничком тржишту у централној Европи“, наводи се у саопштењу Аукцијске куће.

Портрет госпођице Лизер ће се наћи на аукцији 24. априла у име власника и правних наследника породице Лизер.

Ова одлука је засновано на Вашингтонским принципима, међународном споразуму о враћању уметничких предмета које су опљачкали нацисти, потомцима оних од којих су одузети.

Пре аукције, слика ће бити представљена на различитим међународним изложбеним просторима, укључујући Велику Британију, Швајцарску, Немачку и Хонгконг, саопштила је аукцијска кућа.

Портрет је некада припадао породици Лизер, богатим бечким индустријалцима.

Ернст Плоил, један од директора Аукцијске куће им Кински, рекао је да до сада нису пронашли доказе да је дело било опљачкано или украдено пре или током Другог светског рата.

„Слика је описана као изгубљена у свим catalogues raisonnés [свеобухватним списковима Климтових дела]. У нашим круговима ‘изгубљена’ значи вероватно уништена, вероватно спаљена током рата, али у сваком случају више не постоји. Нико није очекивао да ће се она поново појавити.“

„Заузели смо активан приступ и не само да смо истражили породицу Лизер као потенцијалне подносиоце захтева за реституцију, већ смо се обратили и потенцијалним представницима на основу нашег искуства из претходних поступака за реституцију.“

Климтови радови су на аукцијама достизали астрономске суме. Његова Дама са лепезом продата је у јуну за 108,4 милиона долара, што је чини највреднијим уметничким делом које је се до данас појавило на аукцији у Европи.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара