Венеција обележава 700 година од смрти Марка Пола

Венеција је започела са прославама које обележавају 700 година од смрти Марка Пола, једног од најпознатијих италијанских трговца и путника. Општина Венеција је организовала низ дешавања, а прославе ће трајати наредне три године.

Венеција обележава 700 година од смрти Марка Пола Венеција обележава 700 година од смрти Марка Пола

Марко Поло, захваљујући путовању Путем свиле до Кине, у 13. веку, које је детаљно описао у Милиону, најбоље је приказао Далеки исток и допринео међусобном упознавању Азије и Европе.  

Министарство културе Италије, заједно са Венецијанским универзитетом и општином Венеција, основали су Национални комитет за обележавање 700 година од његове смрти.

У најави су многе јавне културни, књижевни, изложбени и научни скупови које је могуће пратити и преко веб-странице и преко друштвених медија, Венеција Серенисима.

Као прво дешавање у низу многих која су предвиђена за ову годину, отворена је и изложба тестамента Марка Пола, сачувана у националној библиотеци Марћана у климатизованој кутији.

„Ево шта каже овде у тестаменту: 'Сву имовину, у једнаким деловима, остављам мојим ћеркама, Белели, Фантини и Морети'. Он је потицао из трговачке породице а у тим породицама жене су имале фундаменталну улогу. Дакле, вероватно да на овај начин Марко Поло препознаје да су жене биле те које су управљале имовином, док су мушкарци били на мору месецима или годинама. Било је много делегација трговаца, жена и мајки”, наводи Тициана Плебани, историчарка у Библиотеци Марћана.

Врхунац прославе биће изложба која ће се одржати у Палати Дукале од 6. априла до 29. септембра ове године под називом: „Светови Марка Пола. Путовање венецијанског трговца у 13. веку“. Изложба нуди преко 300 дела из венецијанских колекција као и оних позајмљених из музеја у Кини, Јерменији, Катару и Канади.

„Ми захваљући сећању на Марка Пола још једном желимо да пошаљемо поруку наде, мира и братства из Венеције. Наиме он је на свом двадесетогодишњем путовању ка Кини прешао многа подручја која су сада критична подручја са дипломатске тачке гледишта“, нагласио је Луиђи Бруњаро, градоначелник Венеције.

И мада је данас од Италије до Кине могуће стићи за око десет сати лета авионом, свет не заборавља како је то изгледало пре више од 700 година када се Марко Поло упутио на дуго и неизвесно путовање. Иницијативе посвећене овом великом путнику и трговцу трајаће наредне три године.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара