Читај ми!

Божић у Ботаничкој башти Кју

У Краљевској ботаничкој башти Кју у Лондону већ десет година организује се божићни празник звука, светлости и природе.

Они који ботаничку башту Кју посете од новембра до јануара, могу да уживају у преко три километара дугој пешачкој стази, дуж које је преко дванаест хиљада биљака природна основа за уметничке инсталације светла и звука.

Ове године, публика је дуж стазе могла да види чак осам нових инсталација.

Уметник Волфганг Бутрес излаже инсталацију Кошница од хиљаду лед светала, која је својеврсан омаж колонији пчела у ботаничкој башти, али и визуелна асоцијација на Исусову круну од трња и ширење хришћанства.

Група „Тилт“ представља се инсталацијом Љиљан. Свака светлосна инсталација висока је преко три метра. Пролазак кроз џиновски цветњак ставља посетиоце у положај у којем никада нису били у односу на природу.

Кооператива „АртАВ“ вратила се у Кју са инсталацијом Трапезоид од преко четири стотине разнобојних светиљки, распоређених по крошњама као светлосни покривач.

Креативна група „Питаја“ представља се Балетом искри – инсталацијом од лантерни и електричних свећа, које, чини се, лебде међу дрвећем.

Преко три стотине свећа осветљава Кућу Темпрејт – најстарију стаклену башту на свету, која датира из Викторијанске епохе. 

Главна атракција је кореографија светла и звука на језеру испред Куће палми, која је и заштитни знак Краљевске ботаничке баште у Лондону.

Циљ божићне стазе кроз Кју је промоција заштите човекове околине и одрживих енергетских решења. Таква решења довела су до тога да је прошле године потрошено дупло мање струје него претходне.

Организатори очекују да за две године овај божићни празник природе, светла и звука буде потпуно енергетски одржив.

Ботаничка башта Кју
недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво