Читај ми!

Колекција разгледница Бање Ковиљаче Бранка Пејака постале драгоцена архивска грађа

Бранко Пејак из Бање Ковиљаче велики је колекционар разгледница које сведоче о угледу тог места у време краљевине. У својој колекцији има више од три стотине примерака које је набављао на аукцијама широм света.

Историја једног места, али и животне приче непознатих људи исписане мастилом сачуване су у Бранковим албумима које чува као своје највеће благо. Колику вредност имају за њега говори и податак да је поједине разгледнице плаћао и двадест пута више од почетне цене.

„Најдража ми је прва коју сам купио на некој лицитацији. Неки су се јавили, кренули са пет евра, дошли на 17 и онда сам ја понудио сто један евро, заокружио и побегли су сви“, каже Бранко Пејак.

Разгледнице из Бање Ковиљаче путовале су широм земље, али и Европе.

„Разгледницу где се јавља један господин пријатељу, јавља се из Бање Ковиљаче, пише му у Београд и каже, 'овде је прелепо, али је и скупо. Ковиљача је скупља од Карлових вари'. Карлове вари у Чешкој су тад биле једна можда врхунска бања у Европи", прича Бранко.

Уз краљевску породицу Карађорђевић, на одмор у Ковиљачу долазили су министри, трговци и сви виђени људи тог времена. Као знак престижа грађене су и велелепне виле за одмор, које су због своје лепоте приказане и на разгледницама.

„То је један период, ја мислим најблиставији у Бањи Ковиљачи, у то време је и Кур салон отворен, виле су завршаване, краљ и остали су долазили овде, то је био повод да долазе и остали, да кажемо, богаташи. Неко је био на Канарима, на Флориди да се похвали, а у то време је било ‘ја сам био у Бањи Ковиљачи’. Ковиљача је била скупа то знамо из тих прича да је музика плаћала да дође да свира у Кур салону“, наводи Бранко Пејак.

О историјској вредности Бранкове колекције говори и то да су многи хроничари и писци архивску грађу проналазили управо у његовим албумима.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије