Читај ми!

Када Мики Маус изађе на море – токијски „Дизни Си“ јединствен комплекс међу забавним парковимa

Јапан поред Дизниленда поседује и „Дизни Си", јединствени забавни парк који комбинује јунаке и мотиве из анимираних филмова компаније „Дизни" са тематском оријентацијом која обухвата море, путовање и истраживање водних пространстава.

Када Мики Маус изађе на море – токијски „Дизни Си“ јединствен комплекс међу забавним парковимa Када Мики Маус изађе на море – токијски „Дизни Си“ јединствен комплекс међу забавним парковимa

У месту Урајасу, недалеко од јапанске престонице, и непосредно поред токијског Дизниленда, налази се специфични забавни парк по називу „Дизни Си", чија су основна тема море и обале, пловидба и истраживање морског живота.

Отворен 2001, токијски „Дизни Си" се протеже на више од 70 хектара и дан данас представља једини тематски парк у свету који повезује јунаке и мотиве из цртаних филмова компаније генијалног америчког аниматора Волта Дизнија са водним пространствима, те носи реч „море" у свом називу.

Италија као највећа инспирација

Визуелно, парком у близини Токија доминира „Медитеранска лука", један од седам тематских одељака, који представља репродукцију италијанског обалског насеља. У углу тог комплекса постоји и верна копија улица Венеције, а посетиоци могу уживати и у краћој вожњи стилизованом гондолом. Куриозитет је да јапански „гондолијери" путника поздрављају са „ћао" и „ариведерчи" како би им даље приближили атмосферу која влада у том историјском граду на североистоку Апенинског полуострва.

Поред „Медитеранске луке", ту су и атракције попут „Америчких докова", одељка који дочарава атмосферу из Њујорка с краја 19. века, „Арапске обале", која је заснована на цртаном филму „Аладин", или „Лагуне сирена", која за инспирацију има чувени цртаћ „Мала сирена", и друге.

Поред вожње разним врстама бродића и чамаца, парк, који се сам налази на обали Тихог океана и пружа поглед на широки Токијски залив, нуди обилазак макета средњевековног једрењака и парног брода из позног 19. столећа, симулацију путовања подморницом „Наутилус" из романа Жила Верна „Двадесет хиљада миља под морем", разне игре, ресторане, киоске с брзом храном и продавнице сувенира. Ове у зимском периоду, поред играчака, пуњених лутака и слаткиша, нуде нарочито пуно капа инспирисаних животињским цртаним ликовима које у целости обавијају главу, како би заштитиле уши и чело од ветра, и корисника практично претварају у маскоту. 

У парку дежурају радници преобучени у познате Дизни ликове попут Мики Мауса, Паје Патка или Петра Пана – они су ту превасходно да пруже прилику посетиоцима за фотографисање, али умеју и да отпевају или отплешу по коју музичку тачку како би подигли расположење.

Посебна атракција је дневна парада популарних цртаних ликова.

Машина за прављење новца

„Дизни Си" је грађен три године у периоду од 1998. и 2001. и коштао, по ондашњем курсу, 2,6 милијарди долара.

Власник тог забавног парка, као и када је у питању токијски Дизниленд који је био отворен још 1983, је јапанска компанија „Оријентал ленд". Она у тим својим поседима годишње укупно приходује противредност од око четири милијарде зелених новчаница, од чега оперативни профит просечно буде око милијарду.

Интересантно је да је „Оријентал ленд", који, наравно, „Дизнију" плаћа велике своте новца за право да користи ликове и мотиве из његових цртаних филмова, заправо подружница железничке компаније „Кеисеи", као и да су оба забавна парка изграђена на вештачкој подлози која је настала насипањем земље у Токијски залив.

По отварању, „Дизни Си" је постао забавни парк који је најбрже на свету остварио цифру од 10 милиона посетилаца. На врхунцу популарности, пред епидемију короне у 2018. и 2019, достизао је рекордних 14,6 милиона посетилаца годишње, у чему су велику заслугу имали страни туристи, који су тих година, у сусрет токијској олимпијади, посећивали Земљу излазећег сунца у посебно великом броју.

Парк се тренутно проширује за читавих 140.000 квадратних метара и ти радови, сматра се коштаће фантастичне две и по милијарде долара. Нови одељак требало би да укључи атракције инспирисане „Дизнијевим" класицима „Петар Пан" и „Залеђено краљевство".

Цена целодневне улазнице за парк варира, од преко девет и по до готово 12 хиљада јена (68 до 80 долара), у зависности од тога да ли је реч о викенду, празнику или радном дану.

Цена расте оних дана када већина грађана има одмор, те је притисак на парк повећан, као и онда када се у парку одржавају посебни догађаји, попут прославе Божића и Ноћи вештица или обележавања годишњица.

среда, 15. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара