Читај ми!

Традиционални спектакл у Шпанији – највише добитника главне премије Божићне лутрије у Мадриду

Традиционално, 22. децембра, у Шпанији је одржана Божићна лутрија, највећа на свету. По 400.000 евра добили су сви власници лоза са бројем 88008. Највише је добитника у Мадриду.

Традиционални спектакл у Шпанији – највише добитника главне премије Божићне лутрије у Мадриду Традиционални спектакл у Шпанији – највише добитника главне премије Божићне лутрије у Мадриду

Многи Шпанци, уочи Божића, реше да окушају срећу у традиционалној божићној лутрији која се сваке године одржава 22. децембра у Краљевском позоришту у Мадриду.

Ове године, лоз 88008 био је таличан и сви који су купили и његов десети део, освојили су по 400.000 евра, односно такозваног „Дебељка“ (El Gordo).

Лозови се продају на продајним местима Националне лутрије, а често се дешава да се на једном продајном месту уплате лозови из исте серије и да сви добитници буду из истог места.

Тако су 2011. године сви лозови са комбинацијом 58268 продати у Грањену, градићу у провинцији Арагон у којем живи око 2.000 људи.

Ипак, овогодишњи добитак је распоређен широм Шпаније. Највише је добитника у Мадриду, где је продато 50 серија највреднијег лоза, а главни добитак стигао је и у Хаен и Ецију код Севиље. Било је добитника и у Барселони, Левантеу, на Канарским острвима и многим мањим местима.

Занимљиво је и да се данас најдуже чекало на извлачење главног добитка откако лутрија постоји, па су неки и задремали у Краљевском позоришту.

Божићне награде се извлаче од 1812. године

Шпанска Божићна лутрија је друга најдуговечнија лутрија на свету. Одржава се сваке године од 1812, а први пут је извлачење обављено у Кадизу. Лутрија се није прекидала ни током Шпанског грађанског рата, када се извлачење одржавало у Валенсији.

Божићна лутрија, иако је ванредна, не разликује се од редовног извлачења. Лозови имају 100.000 комбинација - петоцифрене бројеве од 00000 до 99999. Пошто је на једном лозу могуће штампање само једне комбинације бројева, лозови се сваке године штампају у више серија.

Пошто је цена лоза од 200 евра за већину играча велика, због тога се лозови деле на десет делова (décimo) који коштају 20 евра. То значи да ће они који купе десети део лоза, који је освојио највећу награду од четири милиона евра, добити 400.000 евра.

Поред тога, оним играчима чија је комбинација за број мања или број већа од „ел горда" додељује се утешна награда од 20.000 евра, а остаје им и могућност да добију и остале награде.

Извлачење се одржава сваке године 22. децембра, а комбинације и награде традиционално извлаче ученици школе „Сан Илдефонсо“ у Мадриду, коју су некада похађала само деца без родитеља који су били државни службеници. Обичај је да добитници највећих награда донирају новац овој школи.

Комбинације бројева и награде деца певају, а извлачење се преноси на већини националних телевизија. Већина оних који добију повраћај новца одлучи да поново окуша срећу и то на Ванредној дечјој лутрији, која се одржава сваког 6. јануара, на Богојављење по грегоријанском календару.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара