Читај ми!

Карте за Колосеум у Риму – немогућа мисија

Последњих месеци у Италији се говори о томе колико је тешко, понекад и апсолутно немогуће, купити карте за улазак у славни Колосеум. Наиме, ко год да је желео да га посети, било да се ради о туристима из иностранства или туристима из саме Италије, није могао да купи карте, јер их је било немогуће наћи.

Карте за посету Колосеуму месецима  је практично немогуће наћи или се продају по екстремно високим ценама. Туристи, њих седам милиона који га сваке године посећују, све чешће су принуђени да одустану од посете римском амфитеатру који је симбол вечног града, а узрок свега су велике онлајн агенције које купе скоро све улазнице не би ли их после препродале по изузетно високим ценама.Карте је немогуће наћи на лицу места, а ако се и пронађу коштају и три пута више од уобичајене цене.

„Све се променило последњих месеци, до тада је било лако купити карте за улазак у Колосеум на званичном сајту, сада је то практично немогуће. Велике агенције, исте секунде, када улазнице за Колосеум изађу у продају на званичном сајту купе све карте аутоматски за неколико секунди, а онда их продају преко препродаваца који се налазе око Колосеума.

Иако је забрањено препродавање карата уз увећану цену, препродавци избегавају казне тако што додају неке услуге и тиме оправдавању високу цену, што је нека врста уцене према корисницима. Ако туриста не може да нађе карту по цени од 16 евра на званичном сајту просто је принуђен да купи екстра услуге које му можда уопште не требају по огромним ценама које прелазе стотине евра. Ако се мени као туристичком водичу обрате туристи који не знају како да купе карту, а ни ја их немам, онда и ја губим посао, значи сви трпимо“, рекла је Изабела Руђеро, председница Туристичких водича Италије.

Званично карте за Колосеум на сајту коштају 16 евра или 24 евра за „потпуно искуство од два дана, док грађани европске уније између 18 и 24 године имају право на карту која кошта свега 4 евра. За особе са инвалидитетом, оне млађе од 18 година, туристичке водиче и преводиоце, улаз је бесплатан.

Туристи су међутим приморани да, уколико желе да посете амфитеатар Флавио плате и 70 евра за карту. Градоначелник Рима кривицу пребацује на Министарство културе, али нико не преузима одговорност око препродаваца који се налазе како испред самог колосеума тако и онлајн.

„Срамота ме је због ове ситуације која заиста прави велику штету имиџу нашег прелепог града. Туристи морају да одустану од уласка у Колосеум јер су цене ужасно високе, редови километарски, карата нема неколико месеци унапред, све ово је неприхватљиво. Ми већ месецима тражимо од министарства да учини неке конкретне ствари, али са увођењем карата са именом и презименом ситуација је још гора, чека се сатима, то је велика срамота за град“, рекао је Алесандро Онорато, саветник за туризам града Рима.

И мада је италијанско министарство културе одлучило да од 18.октобра улазнице гласе на име и презиме корисника карте, то није олакшало ситуацију.

Ред за улазак у Колосеум је дугачак неколико стотина метара, чека се и по три сата не би ли се купила карта за слободан термин који може бити или кроз неколико сати или неколико дана, а када туристи и дођу на ред улазнице се контролишу путем личне карте.

Тек недавно је отворена билатерница на Ларго Дела Салара Векиа, а још увек нема ни довољно особља које ће контролисати карте као што нема ни довољно благајни за продају истих док је ред око Колосеума постао неизоставни део римског пејзажа.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво