Читај ми!

Купила вазу за четири долара у радњи половних ствари, на аукцији је продала за 107.000 долара

Џесика Винсент обожава да посећује радње са половном робом, било да су продавнице ношене одеће, бувљаци или распродаје у дворишту. Навика коју је стекла од мајке још из детињстваи те како јој се исплатила ове недеље када је стаклену вазу, коју је купила за 3,99 долара, продала за више од 107.000 долара.

За Си-Ен-Ен је испричала да заједно са својим партнером редовно посећује продавнице половне робе, два или три пута недељно јер им је то забавна активност, а и један од начина да се на путу до куће опусте.

Током једне од посета у јуну, одмах је спазила стаклену вазу.

„Људи ми кажу да имам око за такве ствари. Можете да ме ставите испред гомиле ствари и изабраћу вам ону која вреди мало више. Мислим да сам се извежбала, а и гледам много емисија о проналажењу ствари“, каже Џесика.

Ваза на себи има спирални „вртложни“ шаблон на себи, елегантно израђен од прозирног црвеног и зеленог стакла.

„Чим сам је подигла, знала сам да је леп примерак. Нисам знала да је толико леп, али сам знала да је веома квалитетан. Нисам могла да верујем да је нико није купио пре мене“, присећа се Џесика.

Препознала је ознаке на вази – направљена је у Италији и то од „мурано“ стакла. Ипак, једна утиснута реч је остала мистерија, па је кад је дошла кући поделила фотографију ознаке на специјализованој Фејсбук групи.

Убрзо су јој чланови те групе, али и још једне посвећене „мурано“ стаклу, идентификовали реч као „Венини“ – славне италијанске занатске компаније за производњу стакла.

Сви су говорили да је изузетно леп комад и спекулисали све док једна особа није прецизно написала: „Ово ти је рад Карла Скарпе, веома ексклузиван, сан сваког колекционара.“

Испоставило се да ваза потиче из серије „Пенелате“ од Скарпе, архитекте који се из хобија бавио израдом стакла и намештаја, а који је дизајнирао серију за „Венини“ 1942. године док је био креативни директор компаније.

Израз „Пенелате“ у преводу значи „покрети четкице“, а серија демонстрира Скарпин концепт „вазе као платна за сликање“, пише у опису вазе у аукцијској кући „Рајт“, додајући да је произведено врло мало примерака у серији, вероватно зато што су биле изузетно тешке за производњу.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара