Читај ми!

Зашто су у Пироту бицикли омиљено превозно средство

Иако је последњих година на улицама све више аутомобила, Пирот је и даље познат као град бицикала. Због величине града, бициклом се најбрже стиже до свих одредишта, а лако је наћи и паркинг. Због одрживе урбане мобилности, Пирот је један од добитника награде на конкурсу Амбасаде Француске.

Иако је на главним градским улицама све мање простора за бициклисте, у Пироту су двоточкаши и даље омиљено превозно средство. Да су бицикли и даље у моди, доказује награда коју је град Пирот добио на конкурсу Амбасаде Француске. Сервисна станица за бицикле симболично је признање за урбану мобилност.

„Када сам стигао у Пирот, схватио сам да возачи аутомобила брину о бициклистима. Похвално је то што су возачи едуковани и поштују бициклисте. Није само питање инфраструктуре, наравно треба још пуно бициклистичких стаза, али је најважније понашање у саобраћају“, рекао је Франсоа Авије Кованди, представник Амбасаде Француске.

За првих девет месеци ове године, седам бициклиста је тешко повређено, а 11 лакше.

„Ради се о изузетно рањивој категорији учесника у саобраћају и ми ћемо у наредном периоду наставити са појачаним активностима на санкционисању прекршаја које чине бициклисти или који се чине према њима“, рекао је Владан Благојевић, начелник саобраћајне полиције.

Највећи проблем Пирота су уске улице, много аутомобила, паркинг места и недовољно бициклистичких стаза.

„Ви у тој ситуацији морате ускладити захтеве свих видова превоза. Ми смо се у протеклим годинама трудили где год је могуће и где дозвољавају саобраћајни услови обележимо кроз пројекат са Спортским центром Пирот, бициклистичке траке, и на тај начин учинимо неке површине доступним искључиво за бициклисте“, рекао је Слободан Ранчић, саобраћајни инспектор.

Пирот има план урбане мобилности и положај бициклиста ће бити побољшан. Ипак, најважније је подизање нивоа саобраћајне културе.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара