Читај ми!

Италијански криви торањ, али онај у Болоњи, могао би да се сруши

Мање познат, али исто толико накривљен, средњевековни торањ Гаризенда у Болоњи затворен је због страха да би могао да се сруши.

Градске власти почеле су да граде пет метара високу баријеру око торња из 12. века, који је тренутно накривљен за четири степена. Помно праћење понашања грађевине утврдило је да долази до промене правца у ком нагиње.

Ситуација у којој се налази 47 метара висок торањ описана је као „веома критична“.

Торањ Гаризенда је један од два торња који доминирају панорамом Болоње. Други – торањ Асинели је два пута виши и такође је накривљен, али не толико.

Оба торња су изграђена између 1109. и 1119. године, али је висина Гаризенде смањена у 14. веку јер је већ тада почео да се нагиње. Торањ се помиње у Дантеовој Божанственој комедији.

Торањ и околина су затворени у октобру након што су сензори почели да примећују промене у нагибу, а инспекције су показале пропадање материјала од којих је изграђен темељ.

Савет града је покренуо план рестаурације, а радови су почели на првој фази да се торањ поново учини безбедним.

Баријера која се гради треба да спречи неконтролисан пад, али и да заштити околне грађевине и људе у случају пада. Осим ње, биће постављене и металне мреже око торња, попут оних које штите од одрона.

Градња баријере биће завршена почетком наредне године, а торањ и трг испод њега остаће затворени наредних година док траје рестаурација.

Град процењује да ће градња баријере коштати 4,3 милиона евра, а покренута је и акција прикупљања новца за пуну рестаурацију.

понедељак, 26. фебруар 2024.
12° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво