Читај ми!

Подводни шампањац – откривен нови начин чувања винских боца

Проналазак нетакнутих боца вина у олупини из 1852. године покренуо је полемику о потенцијално новом начину чувања винских боца – испод воде.

Као и многе друге иновације и ова се десила случано. Пре 13 година група ронилаца код финског архипелага Аланд наишла је на олупину брода из 1852. године у којој су, на њихово изненађење, пронашли и 145 нетакнутих боца шампањца око 50 метара испод површине.

Упркос томе што су све етикете на њима одавно отпале, стручњаци су на унутрашњости пампура пронашли жигове који су им помогли да идентификују порекло.

Многа од њих су од произвођача "Juglar maison" који је нестао 1829. године када је виноград преузео конкурент, а било је и 47 флаша винарије "Veuve Clicquot" близу Ремса.

Две године након открића, 11 флаша продато је на аукцији за укупно 156.000 долара. Једна од боца „Veuve Clicquot“ продата је за 15.000 евра.

То је било пре него што је садржај боца испитан, анализиран и пробан. Сада вредност боца достиће чак и 190.000 долара.

Професору биохемије са Универзитета у Ремсу Филипу Жандеу дат је мали узорак из три боце да спроведе хемијске анализе. Његов извештај, објављен у Proceedings of the National Academy of Sciences, наводи да „након 170 година лежања испод површине мора у скоро савршеним условима, ове успаване флаше шампањца су се пробудиле да нам испричају ново поглавље винарства“.

Низ стручних енолога пробао је вино и испрва га описао у не тако лепом светлу. Ипак, након што су пустили вино да одстоји у чаши и „продише“, почело је да ослобађа неке пријатне ароме.

Доминик Демарвиљ, шеф пећина и подрума винарије "Veuve Clicquot" такође је испробао вина и открио ароме воћа, тартуфа и меда и описао га као један од најбољих шампањаца на свету.

Жанде је такође имао прилику да испроба мале дозе. Његова одлука: „У животу нисам пробао овакво вино. Арома је остала у устима три или четири сата након испробавања.“

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије