Читај ми!

Соба у којој се крио Микеланђело и цртао по зидовима коначно отворена за посетиоце

У оквиру Музеја капеле Медичи у Фиренци за публику ће бити отворена Микеланђелова „тајна соба" чији зидови су препуни скица и цртежа из доба ренесансе, а за коју се није знало до 1975. године.

У оквиру комплекса Музеја капеле Медичи у Фиренци биће изложени цртежи и студије славног сликара и скулптора ренесансе, Микеланђела Буонаротија. Сматра се да је сликар ту живео скривен неколико месеци током 1530. године и да су на њеним зидовима настале скице многих дела.

„Микеланђелова тајна соба од сада ће први пут у историји бити отворена за јавност, на регуларан начин“, наводи Паола Д’Агостино, директорка Националног музеја Барђело у Фриренци.

Соба дугачка десет и широка три метра, висине око два и по метра откривена је 1975. када је тадашњи директор музеја, Паоло Дал Пођето, затражио да се очисти зона која се налази испод свода. До педесетих година ова соба је била коришћена за складиштење угља након чега је нико није користио, а цртежи разних димензија су били сакривени испод неколико слојева малтера.

„Нико није знао за постојање те собе до 1975. године. Онда су почели да се појављују цртежи и неки знаци на зиду. Да ли су Микеланђелови или не, не знамо, али ово јесте један од најважнијих примера зидне графике из 16. века“, напомиње Паола Д‘Агостино.

На зидовима просторије налазе се читаве фигуре, претежно скице анатомских делова, профила лица и људских фигура у разним позама. Цртани су дрвеним угљем као и црвеном окер бојом која се користила за израду пастела за цртање у време ренесансе.

Тадашњи директор Музеја је сматрао да се Микеланђело крио у тој соби од краја јуна до краја октобра 1530. године не би ли побегао прогону папе Клемента VII који је припадао фирентијској породици Медичи. У време када су Медичи били протерани из Фиренце, Микеланђело је пратио радове у име владе. Тек након што му је фамилија Медичи опростила, Микеланђело је био слободан да настави да ради у Фиренци, пре него што се преселио у Рим 1534. године.

Соба ће бити отворена од 15. новембра до 30.маја 2024. само за оне који претходно резервишу посету. С обзиром на амбијент и ради заштите Микеланђелових дела, у собу ће истовремено моћи да улазе по четири које ће у њој смети да бораве максимално 15 минута.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара