Читај ми!

Пред судом крадљивци златне ве-це шоље из Черчилове палате, a шоље још нема

Четири године после крађе ве-це шоље из палате у којој се родио и одрастао бивши британски премијер Винстон Черчил, пред судом ће се наћи четворица крадљиваца. Шоља од чистог злата, међутим, још није пронађена.

Четири особе оптужене су због нестанка потпуно функционалне клозетске шоље од чистог злата, вредне скоро шест милиона долара, из палате Бленхајм, родне куће бившег британског премијера Винстона Черчила, наводи се у саопштењу полиције.

Крађа се догодила у септембру 2019. године, када је шоља од чистог злата названа „Америка“, уметничко дело Мауриција Кателана, била експонат на изложби на којој су људи били позвани да користе потпуно функционалну шољу у палати Бленхајм, отприлике 65 миља северозападно од Лондона.

Ве-це шоља постављена је само два дана пре крађе, а полиција Долине Темзе је 14. септембра 2019. године у 4.57 примила пријаву о провали у палату, у којој се наводи да су починиоци провалили током ноћи и напустили место кривичног дела у 4.50.

Уметничко дело које је украдено је тоалетна шоља изузетне вредности направљена од злата која је била изложен у палати. Будући да је шоља била прикључена на водоводну и канализациону мрежу, то је изазвало значајну штету и поплаву. Верујемо да је група преступника користила најмање два возила током прекршаја“, рекао је инспектор Џес Милн у време крађе.

Сада, више од четири године након пљачке, Крунско тужилаштво је званично оптужило четворицу мушкараца за крађу златне шоље.

Тридесетдеветогодишњи Џејмс Шин терети се по више тачака оптужнице: за провалу, за удруживање ради преноса крадене имовине и за пренос крадене имовине. Мајкл Џонс (38) оптужен је за провалу, док су Фред Доу (35) и Бор Гучук (39) оптужени за удруживање ради преноса крадене имовине, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Кривични поступци против Џејмса Шина, Мајкла Џонса, Фреда Доуа и Бора Гучука су активни и свако од њих има право на правично суђење, саветују из тужилаштва.

Изузетно је важно да не буде извештавања, коментарисања или дељења информација на интернету које би на било који начин могле да штете овим судским процесима. Функција Крунског тужилаштва није да одлучује да ли је неко лице криво за кривично дело, већ да буде правично, независно и објективно при давању оцене о томе да ли је примерено кривичном суду поднети оптужницу на разматрање“, објашњавају из тужилаштва.

Пре крађе, посетиоци су могли да резервишу троминутни термин за коришћење тоалета, што је био најпопуларнији део поставке када је била изложена у Гугенхајму у Њујорку.

Убрзо након што је уметничка инсталација украдена, полиција Долине Темзе ухапсила је 66-годишњег мушкарца у вези са инцидентом. Та особа није оптужена.

У августу 2019. године, Едвард Спенсер Черчил, брат војводе од Марлбороа који живи у палати Бленхајм, рекао је за Тајмс да шољу неће бити лако украсти.

Прво, прикључена је на водоводну и канализациону мрежу, а друго, потенцијални лопов неће имати појма ко је последњи пут користио тоалет или шта је јео. Дакле, не, не планирам да је чувам“, рекао је Едвард Спенсер Черчил.

Четворица мушкараца требало би да се појаве пред Оксфордским судом 28. новембра. До данас ве-це шоља није пронађена.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара