Читај ми!

Art Battle – бирамо сликара који ће нас представљати на светском првенству

Art Battle је међунродни перформанс и такмичење у сликању уживо које се одржава у преко 50 градова света, сада и у Београду. Катарина Милошевић и Магдалена Гашић Галиано, гошће Јутарњег програма, такмичиће се на државном првенству. Организаторка овог такмичења је Жељка Васић.

Катарина Милошевић има 17 година и слика од једанаесте годнине. На такмичењу Art Battle потребно је да слика шта јој прво падне на памет. У студију РТС-а имала је прилику да покаже своју вештину.

„Прво ми падну на памет портрети и ова апстрактна шара. На тај начин ми је најлакше да објасним шта осећам или просто да искажем нешто. Ова слика је генерално врло апстрактна зато што је настала за 30 минута и покушала сам да покажем слободу кроз таласе“, објашњава Катарина.

Магдалена Гашић Галиано је завршила Академију примењених уметности, има већ искуства и стажа иза себе, а портрет је био и њена прва асоцијација.

„Од вртића цртам и увек ми је портрет био некако најлакши и најједноставнији. Ту се проналазим, али радим све живо. Сада овде, прво на памет ми је пало ово“, напомиње Магдалена.

Публика је изгласала 12 финалиста који ће наступати на државном првенству, 1. децембра у СКЦ-у где ће бити изабран коначни представник Србије на светском такмичењу Art Battle.

„Поново 12 такмичара који су ту да за 20 минута покажу своју чаролију. Имају за то три рунде. Држимо песнице за онога ко ће да прође и ко ће бити први побједник Art Battle-а за Србију. Те се искрено надамо да ће се добро провести и следеће године у Америци када је Светско првенство“, каже Жељка Васић, организатор такмичења.

Такмичари сами бирају тему и технику којом ће да сликају, а једино ограничење је тих 20 минута и то што публика уз музику прати догађај и може да навија са своје фаворите.

Магдалена каже да јој таква атмосфера не смета и да успева да се „искључи“ и посвети свом раду. Истиче да када је први пут дошла на такмичење да је имала велику трему, али када је узела четкицу у руке, све је кренуло својим током.

Катарина такође каже да јој је био велики проблем толики број људи око ње и да је мислила да неће ништа моћи да уради. „Али кад сам узела четкицу, нисам чула никог.“

Ипак, како напомиње Жељка Васић, има сликара који су врло спремни да комуницирају са публиком, ђускају са њима, друже се и тако даље. „Искуства су разна, заиста, али мислим да је ово за сликаре једна сјајна ствар да направимо један, тако да кажем, уметнички пиједестал, баш за њих, баш за уметнике такве врсте“, додаје огранизаторка такмичења.

Учесници такмичења долазе из целе Србије, мада су се јављали и из региона.

Катарина каже да је прво учешће на Арт бетли веома озбиљно схватила и две недеље пре такмичења је сваког дана по три пута сликала уз штоперицу.

„Много ми је драго што сам то урадила, али ми време уопште није било проблем. Ја сам слику у финалу успела да завршим за 15 минута. Арт бетл ми је помогао око тога да се опустим док сликам, пошто сам као и скоро сваки уметник перфекциониста у души и то мора да буде савршено, очи морају да буду симетричне, тако даље и тако даље. Али помогао ми је да само узмем платно, четкицу и боју и да кренем и да видим шта ће да настане“, додаје Катарина Милошевић

Магдалена Гашић Галиано наводи да је уочи претходног такмичења радила на мозаику у Храму Светог Саве и да није стигла да узме четкицу у руке пре почетка. „Пошто нисам сликала скоро два месеца до тада, тако ми је дошла инспирација да сам на Арт бетлу урадила још боље“, истиче Магдалена.

Ко оцењује радове

На Арт бетлу не постоји класичан жири, већ комплетна публика која учествује у самом догађају или прати догађај путем лајвстрима, гласа и они бирају победника.

„То је оно што је и најлепше, зато што заиста треба победници публици да се свиде, а онда да све остало ставимо по страни“, додаје Васићева.

За финално државно првенство 1. децембра већ је одабрано 12 финалиста, али од следеће године почиње нови круг. Право да се пријаве за Арт бетл имају сви, независно од статуса, година или пребивалишта. Уметници шаљу своје радове и биографије онлајн преко званичног сајта artbattle.com/artists. Када се добије артистс ИД, пријављује се за догађај у граду по жељи https://artbattle.com/apply/.

Такође, публика може постати власник бар једе од слика које ће настати пред њиховим очима.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије