Читај ми!

Још једна слика Паје Јовановића ускоро на аукцији у „Садебију“

У оквиру колекције оријенталне уметности и декоративних предмета и намештаја из 18. века из резиденције Белгравија који ће се наћи на аукцији у „Садебију“ у Лондону 9. новембра, нашла се и слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“ која је процењена на 80.000 до 115.000 хиљада евра.

Како стоји на сајту Аукцијске куће „Садеби“ у питању је уље на платну Одмор башибозука које са рамом има димензије 68 пута 60,5 центиметара, а садашњи власник га је купио 1994. године на аукцији у „Кристију“ у Лондону.

У опису слике наводи се да су башибозуци били припадници нерегуралне османске војске. Због широког пространства које су контролисали, Османлије су се ослањале на нерегуларну војску. Влада их је наоружавала и контролисала, али нису примали плату и нису носили униформе или карактеристичне ознаке, већ су носили препознатљиву локалну ношњу.

Пошто нису били формално обучени, нису могли да служе у великим војним операцијама, али су били корисни за друге задатке као што су извиђање и стражарење.

Додаје се да је Паја Јовановић студирао на бечкој Академији код Карла Леополда Милера, а међу његовим покровитељима био је српски краљ Александар Карађорђевић. Излагао је у Бечу, Минхену и Берлину, где су његови радови наишли на међународно признање, које су посебно ценили енглески и амерички колекционари.

Иначе, слика Паје Јовановића Два башибозука пред капијом продата је у аукцијској кући „Садеби“ у априлу 2018. године за 465.000 фунти, то јест више од пола милиона евра, мада је била процењена на три пута нижу суму и тако је оборила рекорд као најскупља слика Паје Јовановића.

 

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара