Читај ми!

Колинсов речник изабрао АИ за своју реч године

Колинсов речник (Collins Dictionary) је прогласио АИ за своју реч године, дефинишући je као „скраћеницу за вештачку интелигенцију: моделирање људских менталних функција помоћу компјутерских програма“.

Колинсов речник изабрао АИ за своју реч године Колинсов речник изабрао АИ за своју реч године

„Сматра се следећом великом технолошком револуцијом, вештачка интелигенција је доживела брз развој и о њој се много причало 2023. године“, нагласио је издавач речника са седиштем у Великој Британији у изјави у којој је обзнанио своју одлуку.

Иако су способности вештачке интелигенције у опонашању људског говора у почетку фасцинирале људе, оне су такође биле извор забринутости, додаје Колинс, преноси Си-Ен-Ен.

„Ако су рачунари одједном постали експерти у тој најљудскијој области, језику, шта даље? Бројне дебате, преиспитивања и предвиђања, и више су него довољно оправдања за Колинсову Реч године 2023: АИ“, наставља се у саопштењу.

У Уједињеном Краљевству у среду је почео уводни Глобални самит о вештачкој интелигенцији и безбедности. Домаћин је премијер Велике Британије Риши Сунак, а одржава се у Блечли парку, који је служио као штаб за програм разбијања шифри Савезничких снага током Другог светског рата, а на њему ће се између осталих као говорник појавити и потпредседница САД, Камала Харис.

Други кандидати за Колинсову Реч године били су и  „де-инфлуенс“ (“de-influencing”) када утицајни на друштвеним мрежама користе своју популарност „да упозоре пратиоце да избегавају одређене комерцијалне производе, предложене навике и слично“,  као и „непо бебе“, што се односи на особе „за чију се каријеру верује да је напредовала захваљујући славним родитељима“.

У ужем избору су такође били “canon event,” дефинисан као искуство „од суштинског значаја за формирање карактера или идентитета појединца“ и „ултра-прерађена храна“, која се „припрема сложеним индустријским методама“ и често се састоји од „састојака са мало или без нутритивне вредности.”

Поред тога, Колинс помиње лек за мршављење „семаглутид“, такође познат као „оземпик“, који је постао сензација након што се чинило да помаже људима да смршају сузбијањем апетита, као и “greedflation” (инфлацију похлепе), термин који се односи на наводну пракса неких предузећа да прекомерно повећавају цене у покушају да максимизирају профит у време високе инфлације у Великој Британији.

Прошле године је речник назвао „пермакризу“ – „продужени период нестабилности и несигурности“ – као своју реч године, после „НФТ“, скраћенице од „незаменљиви токен“ или „јединствени дигитални сертификат , регистрован у блокчејну, који се користи за евидентирање власништва над имовином као што је уметничко дело или колекционарски предмет” 2021. године.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара