Читај ми!

Драганчетово сокаче на Руднику – живописни знакови и путокази за путнике намернике

Драган Богдановић из Заграђa, места на Руднику код Горњег Милановца, сам је направио више од 350 знакова и путоказа на планини. Занимљивим сокачетом пролазе планинари, шетачи и излетници којима су путокази занимљиви, а многи су и духовити.

Све мање житеља Заграђа и тек понеко из великих градова ко повремено обиђе дедовину пролази путем ка планинском врху Острвица. Ипак, љубитеља природе има доста, и због њих Драган Богдановић већ годинама поставља необичне знакове и натписе.

„Има двадесет година како сам почео то да радим. Почео сам од куће. Волим да шетам, али немам с ким. Прошетам тамо-вамо, али досадно ми је. У друштву нема никога и онда решио сам ово да правим да би ми, ето, било мало занимљивије“, прича Драган.

Све прави сам, углавном од дрвета, а дуж километар и по Драганчетовог сокачета могу се прочитати шале, афоризми и цитати. Иако су сви исписани ћирилицом занимљиви су и странцима.

Ко се све шета Драганчетовим сокачетом

„Долази сад већ доста, прошле године био један Африканац. Био Вијетнамац. Био је пун аутобус Руса, Словенци долазе, Енглези и Холанђанин. Имао сам доста странаца, долазе“, каже Драган.

Због 351 постављеног знака посетиоци планине Рудник Драгана зову „путописац“, а све чешће застају да направе фотографије интересантних и духовитих натписа.

„Има доста да се слика, треба батерија добра кад пођете 'вамо. Ко год пође нека понесе добру батерију без ње не може ништа“, саветује путописац.

Драганчетово сокаче нимало не личи на друге планинске путеве и стазе. Порукама и јарким бојама овај Рудничанин подсећа путнике намернике да застану, уживају у природи и насмеју се.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије