Прада дизајнира одела за Насу

Модна кућа „Прада“ помоћи ће у дизајнирању Насиних свемирских одела следеће генерације за космонауте мисије „Артемис 3“. Очекује се да ће напредна свемирска одела пружити астронаутима већи опсег кретања и флексибилност.

Дизајнери и инжењери модне куће „Прада“ удружују се са колегама из комерцијалне компаније „Аксиом спејс“ (Axiom Space) како би развили свемирска одела нове генерације за Насину мисију „Артемис 3“, која је планирана за 2025. годину.

Очекује се да ће мисија бити прва која ће вратити космонауте на површину Месеца, као и да ће међу њима бити жена. То ће бити и прво слетање на Месец са људском посадом од „Апола 17“, у децембру 1972. године.

Током процеса дизајнирања одела заједнички ће радити инжењери и дизајнери италијанског луксузног модног бренда Прада“ и комерцијалне свемирске компаније „Aксиом спејс“. Заједно ће развити материјале и карактеристике дизајна како би заштитили астронауте од изазова свемирског окружења са посебним акцентом на услове који владају на површини Месеца, наглашава се у саопштењу компаније „Аксиом спејс“.

Одушевљени смо партнерством са ‘Прадом’ на свемирском оделу AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit). ‘Прадина’ техничка експертиза у раду са сировинама, техникама производње и иновативним концептима дизајна донеће напредне технологије које ће бити од кључног значаја за обезбеђивање, не само удобности астронаута на површини Месеца већ и на тему веома потребних људских фактора који су одсутни у свемирским оделима, истакао је, у писаној изјави, шеф компаније Мајкл Суфредини.

Очекује се да ће специјална одела следеће генерације пружити астронаутима напредне могућности за истраживање свемира.

Један од захтева за креаторе нових одела је и то да астронаутима буду обезбеђени сви системи потребни за приступ, живот и рад на Месецу и око њега.

Раније ове године, Наса је представила дизајн прототипа за свемирска одела мисије „Артемис 3“. У оквиру мисије, космонаути би требало да буду пребачени на Месец на броду „Орион“ да би на површини Земљиног природног сателита провели неколико недеља.

Спејс eкс“ (SpaceXје одабран да обезбеди систем за транспортовање космонаута од Ориона“, који ће бити у орбити Месеца, до површине Земљиног природног сателита, а затим и назад до летелице.

Очекује се да ће напредна свемирска одела пружити астронаутима повећан опсег кретања и флексибилност да истраже више Месечевих пејзажа него у претходним мисијама. Из компаније „Aксиом спејс“ наводе да, осим тога, одела треба да обезбеде већу заштиту космонаута, да издрже сурово окружење и да садрже специјализоване алате за истраживање како би омогућила „боље истраживање површине Месеца него икада раније“.

„Етос модне куће ‘Прада’, који подразумева непрестано размишљање о човечанству и његовом напретку, проширио се на жељу за авантуром и храбрим новим хоризонтима – свемир“, рекао је „Прадин“ директор маркетинга Лоренцо Бертели.

Почаствовани смо што смо део ове историјске мисије са фирмом ‘Aксиом спејс’. Наше деценије експериментисања, врхунске технологије и дизајнерска знања сада ће бити примењене на дизајн свемирског одела за 'Артемисову' еру. То је истинско слављење моћи људске креативности и иновација за унапређење цивилизације“, поручио је Бертели.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије