У Америци само једном недељно можете отићи на пијацу и купити робу скупљу него у самопослузи

Можда ћете се изненадити, али на пијаце се у Америци не иде толико често као код нас. Само око 12 посто људи их редовно посећује. Разлога за то има више. Поред осталог, нема их пуно а и куповина у њима је скупља него у самопослугама.

Већина пијаца, односно фармерс маркета, како се овде зову, у Америци раде на сезонској бази, од пролећа до јесени и понекад су отворени само један дан седмично, на неколико сати, као што је случај са овом коју смо посетили. Она ради само петком поподне.

Интересантно је да се због климе на средњем западу Сједињених Држава овакве пијаце на отвореном у октобру затварају за сезону, док се рецимо на Флориди тада тек отварају, јер је током зиме време најпријатније.

Према листу Ју-Ес-Еј Тудеј, најбоља пијаца у Америци је у граду Вест Палм бичу, око два сата северно од Мајамија, али је рецимо Грин сити маркет у Чикагу трећи на листи.

Прва пијаца у Америци је отворена у месту Ланкастер у Пенсилванији, 1730. године. Сматра се да је отварање фармерс маркета на тргу Дупонт у Вашингтону, два века касније, 1777. године, дало велики подстрек оваквим тржницама. Оно што је интересантно у Сједињеним Државама је да је воће и поврће на оваквим пијацама скупље него у локалним самопослугама, иако овде долазе из места у близини, а не ради се рецимо о јабукама које стижу са Новог Зеланда, као у радњама.

Роба на овим пијацама је често скупља, јер фармери имају разне трошкове, као што су сертификати за органску храну, који могу да коштају и по неколико хиљада долара.

У неким савезним државама цене су порасле због суше, као што је до скора био случај у Калифорнији. Такође, фармери плаћају и скупљи бензин него раније, па их више кошта да пребаце робу до пијаца.

Међутим, у последњих пар година инфлација и пораст цена самопослуга су помогли да се та разлика у ценама смањи, али Американци воле да посете оваква места, истраже шта се нуди за продају, воће и поврће, па неке разне друге ствари. У исто време могу да прошетају и виде познанике из своје заједнице.

У Америци има 8.700 фармерс маркета, односно оваквих малих пијаца, а њихов број расте седам одсто годишње, што значи да се овакав концепт људима допада.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара