Читај ми!

Бака Јованка: Само захваљујући раду стиже се до 101. рођендана

У веселој атмосфери, а у друштву породице и пријатеља, Јованка Виденовић прославила је 101. рођендан. Као тајну дуговечности наводи искључиво рад, а младима поручује да више слушају старије јер их само они могу припремити за живот. Једина жеља која јој је, за сада, остала неостварена је да постане тракториста.

Бака Јованка Виденовић је до пре само годину и по дана сама уређивала своје имање у Војводини, гајила воће и поврће, бринула се о винограду, чак је сама пекла и ракију.

Затим је дошла код своје породице на Звездару, а од пре два месеца налази се у једном од домова Геронтолошког центра Београд.

Бака Јованка је оставила цео један век иза себе, али заправо, који је ово рођендан по реду?

„Ово ми је 101. рођендан, искрено, а неискрено први. Ја га зовем први“, каже Јованка.

Године су само број и постоје и једино да би се збрајале, све друго је стање духа. За тајну дугог живота бака Јованка каже да се налази у раду: „Рад, рад, само рад, ја сам само радила.

Бака Јованка каже да данашњу омладину не разуме баш најбоље и да би млади морали више да слушају старије, јер их само старији могу припремити за живот.

Могу да науче да буду вредни и способни за посао, да поштују старије“, објашњава слављеница.

Радни век провела је као истакнути друштвено-политички радник у Централном комитету Савеза комуниста Југославије и представник је предане, честите, вредне и моралне генерације. У животу је много радила, али једна жеља остала јој је ипак неостварена.

„Ја сам чак хтела да будем тракториста. Да, да, хтела сам да будем тракториста и онда ми је мој секретар партије рекао: 'Чекај, како ти то да будеш тракториста? Па је л‘ ти знаш шта то значи?' Па рекох: 'Шта има да значи? Ухватим волан и терам!'“, прича Јованка.

Људи који су увеличали прославу знају да је највећи дар који се некоме може дати, поклоњено своје време. Само нек је песме и смеха.

Бака Јованки желимо, на првом месту, да је служи здравље, па да се догодине опет видимо и лепо проведемо уз музику, причу, смех и једну више рођенданску свећицу.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара