Читај ми!

Празни рамови нису уметност – суд наложио концептуалисти да врати паре које је добио за инсталације

Дански уметник који је позајмио од музеја у Алборгу велику суму за два рада, а онда као уметничка дела приложио празне рамове мораће, по налогу суда, да врати новац. Договорени хонорар за израду дела моћи ће да задржи.

Јенс Ханинг, концептуални уметник чији се рад фокусира на моћ и неједнакост, 2021. је добио поруџбину од Музеја модерне уметности Кунстен у Алборгу, на северу Данске. Задатак је био да реконструише два ранија дела са десетинама новчаница које су представљале просечне приходе.

Ханингово дело из 2007. године, Просечан дански годишњи приход, приказује новчанице данских круна причвршћене за платно, док се други рад из 2011, о аустријским приходима, састоји од новчаница у еврима.

Музеј је обезбедио око 532.000 круна, што је око 71.500 евра, из својих резерви за поновно прављење наведених уметничких дела, као и хонорар уметника од око 40.000 круна, што је додатних 5.300 евра.

Међутим, када је особље музеја распаковало новоиспоручене радове, затекло је два празна оквира насловљена: Узми новац и бежи.

Музеј је изложио нова уметничка дела, али када је Ханинг одбио да врати позајмљени новац, покренут је правни поступак против њега.

Суд у Копенхагену наложио је 18. септембра уметнику да врати новац који му је позајмљен, али је наглашено да хонорар аутору треба да буде исплаћен.

„Ми нисмо богат музеј. Морамо пажљиво да размислимо о томе како трошимо своја средства и не трошимо више него што можемо да приуштимо“, рекао је за Гардијан у време инцидента Ласе Андерсон, директор Музеја Кунстен.

 Ханинг се бранио речима: „Рад, то јест дело је то што сам узео њихов новац. То није крађа. То је кршење уговора, а кршење уговора је део дела“.

петак, 22. септембар 2023.
31° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"