Читај ми!

Бундева од 865,5 килограма нови рекорд кикиндских „Дана лудаје“

Једна од највећих туристичко-забавних манифестација у Банату, кикиндски „Дани лудаје“ одржавају се 38. пут. Централни део богатог програма је избор најдуже и најтеже бундеве где је постигнут нови рекорд.

Бундева тешка 865,5 килограма нови је рекорд кикиндских Дана лудаје, а однеговао ју је Тибор Кокаи из мађарског града Тапиосентамартона.

Бундева има шест метара у обиму и било је потребно 110 дана да нарасте. Семе је набавио на једној аукцији у Немачкој.

„Дневно је бундева имала прираст од око 20 килограма и заливана је сваког дана са око 800 литара воде. То је захтевна биљка, заузела је цео пластеник од око 100 квадрата и у просеку три сата дневно је требало за негу ове бундеве“, објашњава Тибор Кокаи.

Најдужу лудају од три метра и девет сантиметара однеговао је Душан Јанков из Чуруга.

Манифестација Дани лудаје одржава се у Кикинди 38. пут и посети је на десетине хиљада гостију из Србије и иностранства, највише из суседне Румуније.

Позната је по богатом програму, занимљивостима, концертима и раскошној гастрономској понуди јела и слаткиша од бундеве, где се промовише чак и козметика, пиво и сајдер од бундеве.

Ово издање кикиндских Дана лудајезавршавају се у недељу, а манифестација је уврштена у календар Светских одгајивача бундева.

петак, 08. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу