Читај ми!

Због чега су закопани лагуми пронађени испод Главне улице у Земуну

Скоро да нема места испод Београда где нема неког вредног археолошког налазишта. Закон је јасан, ако багер на њега наиђе, инвеститор мора да обустави радове и обезбеди градилиште док археолози не утврде вредност ископина. Због чега су онда откопани и закопани лагуми пронађени испод Главне улице у Земуну?

Подземни канал који је откривен приликом реконструкције Главне улице у Земуну сада је затрпан. Овакве грађевине увек прате мистерија и разне приче.

Становници Земуна сматрају да надлежни и археолози треба да процене да ли је нешто што је пронађено вредно или није.

Мишљења стручњака о томе када је настао и чему је служио, подељена су. У Заводу за заштиту споменика културе Београда сматрају да је реч о каналу старог колектора, изграђеном крајем 19. века од цигле савременог формата.

„Када су Aустријанци или Немци градили они су тада, пре Првог светског рата, имали веће димензије те опеке или како је наш народ звао швапска опека, швапска цигла. Она је била значано дужа, дебља и шира у односу на ове мале, е сад како је овде мала опека сасвим је логично да је ово прављено негде, ако је од канализације, значи од 1935. године, не пре“, објашњава Видоје Голубовић, хроничар Београда.

У овом делу града постојали су лагуми у којима се чувала храна, воће, поврће, а коришћени су и за транспорт.

„Не треба заборавити да је овде у близини био један део пристаништа где је пристизала та роба и где је могуће да се у подрумима тако чувала та роба она проносила да би се квалитет очувао и да би било лакше преносити“, каже Голубовић.

Екипа РТС-а питала је надлежне да ли све урађено по Закону који налаже да ако инвеститор наиђе на археолошко налазиште мора да обустави радове и обележи локацију.

Стручна служба градског Завода за заштиту споменика културе, задужена за конзерваторско археолошки надзор над радовима у Главној улици, одговарају надлежни, закључила је да остаци канала не представљају непокретно културно добро.

У саопштењу се још наводи да даљим радовима на терену није планирано рушење канала, који је технички снимљен и остаће на истом месту.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије