Читај ми!

Месо из лабораторије на рафовима у Сједињеним Државама

Култивисано месо, познато и као месо узгојено у лабораторији, пуштено је у продају у Сједињеним Државама.

"Upside Foods" и "Good Meat" – две компаније које производе оно што називају „култивисаном пилетином", саопштиле су да су добиле одобрење од Министарства пољопривреде САД за производњу лабораторијских протеина. Из компаније "Good Meat", која је у власништву произвођача замене за јаја "Eat Just", саопштено је да производња почиње одмах. Култивисано или лабораторијски узгојено месо се прави у погонима који су слични онима у пиварама, пише Си-Ен-Ен.

Потез издавања дозвола услиедио је након низа претходних одобрења која су утрла пут продаји узгојеног меса у САД.

Прошле недеље, две компаније су навеле да су добиле неопходно одобрење за етикете за своје производе од УСДА.

У марту су из компаније "Good Meat" саопштили да су од Управе за храну и лекове добили мишљење о томе да је „администрација задовољна што је производ безбедан за продају у Сједињеним Државама“. Управа је издала слично „писмо одобрења“ упутила и компанији "Upside Foods" у новембру. Сектор гајења меса, који је у развоју – надгледају и УСДА и ФДА.

"Good Meat", која своје производе продаје у Сингапуру, рекламира свој производ као „месо без клања“, што је, како наводе, хуманији приступ једењу меса.

Присталице концепта гајења меса се надају да ће узгојено месо помоћи у борби против климатских промена смањењем потреба које подразумева традиционално сточарство а које је одговорно и за емитовање гасова стаклене баште.

Регулација ове области се у САД обавља преко додлеа дозвола од стране УСДА и Службе за безбедност и инспекцију хране. Пријаве за такав грант „се одобравају након ригорозног процеса, који укључује процену система безбедности хране компаније“.

„Најаве да смо сада у могућности да производимо и продајемо култивисано месо у Сједињеним Државама је важан тренутак за нашу компанију, индустрију и прехрамбени систем“, рекао је Џош Тетрик, суоснивач и извршни директор компанија "Upside Foods" и "Good Meat".

Оснивач и извршни директор "Upside-а" Ума Валети, назвала је ово одобрење „џиновским кораком напред ка одрживијој будућности“, додајући да ће оно „фундаментално променити начин на који месо долази на наш сто“.

уторак, 04. новембар 2025.
8° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом