Читај ми!

Бијонсе кривац за раст инфлације у Шведској

Инфлација је порасла у целом свету, што се објашњава ратом у Украјини, проблемима у ланцу снабдевања, ценама горива, али нико не би помислио да би узрок могaо да буде концерт неке музичке звезде. Швеђани тврде да је управо Бијонсе кривац за нагли раст инфлације у њиховој земљи.

Бијонсе је своју светску турнеју започела из Шведске пришлог месеца, што је изазвало општу помаму и огроман скок потражње за хотелски смештајем и осталим врстама услуга – и приметно се одразило на економску статистику земље.

Шведска је у мају пријавила инфлацију већу од очекиваних 9,7 посто.

Узрок је био нагли скок цена хотелског смештаја и ресторанских услуга.

Мајкл Гран, економиста Данске банке, каже да мисли да је Бијонсе помогла да се увећају цене хотела. Она је такође можда била узрок неочекивано снажног раста цена услуга и културних дешавања, додао је.

„Не бих кривио Бијонсе за високу инфлацију, али њен концерт и долазак људи из иностранства који су желели да виде њен наступ у Шведској, очигледно су мало допринели томе“, навео је Гран у изјави за Би-Би-Си.

Нема сумње да прва солистичка турнеја ове певачице после седам година паузе носи значајан економски потенцијал. Процењује се да би на турнеји до краја септембра могла да заради скоро две милијарде фунти.

Потражња за смештајем у градовима у којима ће Бијонсе наступати, по подацима Ер би-ен-бија (Airbnb), значајно је порасла. Улазнице за већину концерата су распродате за само неколико дана, а цене смештаја су порасле.

У Великој Британији, 60.000 људи се упутило у Кардиф, укључујући обожаваоце из Либана, САД и Аустралије. Потражња за хотелским собама у Лондону у време њеног концерта била је толика да су у једном случају неке породице бескућника које је локално веће сместило у хотел биле избачене како би се ослободило место за њене обожаваоце.

Концерти у Стокхолму, на којима је Бијонсе две вечери певала пред 46.000 гледалаца, наводно су привукли обожаваоце из целог света – посебно из САД, где је јак долар у односу на круну помогао да улазнице у тој нордијској земљи изгледају као да су џабе.

У Вашингтон посту су из туристичке агенције Стокхолма овај нагли скок броја туриста у граду описали ка „Бијонсе ефекат“.

Инфлација у Шведској је у децембру достигла врхунац од 12,3%. Стопа од 9,7% прошлог месеца је у ствари опала са 10,5% из априла, показују званични подаци. Финансијска тржишта су очекивала око 9,4%.

Да једна музичка звезда има такав утицај је „велика реткост, наводи Гран за Би-Би-Си, додајући да велики фудбалски турнири могу да произведу сличан ефекат.

Очекује се да ће се инфлациони трендови вратити у нормалу у јуну.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се