Читај ми!

Професор оборио Гинисов рекорд - живео у „ложи“ под водом 100 дана

Универзитетски професор Џозеф Дитури, оборио је Гинисов рекорд од 73 дана, два сата и 34 минута, који је постављен 2014. године.

Изронио је човек који је провео 100 дана под водом у кући за рониоце на Флориди.

Др Џозеф Дитури, универзитетски професор, поставио је нови рекорд за најдужи живот под водом, без смањења притиска, током боравка у „ложи Џулс андерси". Ложа је била потопљена испод 30 стопа воде у лагуни Ки Ларго.

Говорећи о свом искуству под водом, др Дитури инсисти „Никада се није радило о рекорду, већ о питању проширења људске толеранције према подводном свету, изолованости, односу према ограничењима и екстремном окружењу".

Ранији рекорд од 74 дана професор је достигао 1. марта 2023, што је и верификовано 13. маја, а сада је др Дитури већ достигао боравак под водом од 100 дана, па ће Фондација за развој морских ресурса, која је власник ложе, затражити од представника Гиниса да потврди „ову велику прекретницу".

Мисију др Дитурија, названу Пројекат Нептун 100, организовала је Фондација за развој морских ресурса, а за разлику од подморнице, која користи технологију да задржи унутрашњи притисак отприлике исти као на површини, унутрашњост ложе је подешена да одговара већем притиску који се налази под водом.

Пројекат Нептун је дугорочна студија која се бави физиолошким и психолошким ефектима притиска на људско тело, и користи „јединственост мисије и локације како би се повећала свест о актуелним истраживањима мора и важности очувања океана". 

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво