Читај ми!

Коме ће припасти Буда од милион долара

Очекује се да ће ретка кинеска статуа Буде, пронађена у једној француској породичној кући, за коју се сматра да је део изгубљеног комплета, достићи цену од 1,2 милионa долара. Аукција је у 13. јуна у Паризу.

Према информацијама аукцијске куће „Бонамс”, комад који вреди више од милион долара је веома ретка дрвена фигура, дело које приказује будистичког бодисатву Гуањина, и направљено је у 12. или 13. веку за време владавине династије Јин.

Из „Бонамса” додају да су на статуи присутни трагови црвене и зелене боје, као и позлате.

Виши од метра, комад је последњи пут продат тридесетих година прошлог века једној породици у Булоњу, предграђу у близини Париза. Породица жели да остане анонимна.

Велике скулптуре попут ове која ће се продавати, иначе су првобитно прављене за будистичке храмове.

Шефица за кинеску уметност „Бонамса” Каролин Шултен рекла је да породица није знала за њену вредност све док је нису позвали да би проценила статуу.

„Статуу је наследила садашња генерација породице, а стајала је у приватној кући“, рекла је она.

Шултенова је још казала: „Од последње продаје статуа Буде је изгубила прсте једне руке. Када је продата 1932. била је неоштећена.  Између осталог су ми у тој породици рекли да има деце која се играју лоптом у простору где је статуа била и јасно је како су се ствари издешавале.”

Аукцијска кућа „Бонамс” каже да је у свету вероватно остало само неколико таквих комада, који се углавном налазе у музејима.

„Ово је један од ретких који је пронађен читав, а сасвим је могуће да има још комада из ове групе који су још у Француској или, можда, у Белгији или Швајцарској. Прилично је узбудљиво помислити да би продаја ове фигуре или публицитет око тога могли подстаћи више људи да прегледају своју кућу и схвате да можда поседују једну такву фигуру“, рекла је Шултенова.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво