Читај ми!

Мрзовољан, необично шармантан и „танких живаца“ – Паја Патак слави 89. рођендан

Многи од нас су одрасли гледајући цртане филмове о Паји Патку. Сећамо се сцена у којима он губи стрпљење због ситница и упада у смешне ситуације. Овај цртани јунак угледао је светлост дана 9. јуна 1934. године.

Кочоперни патак обучен у плаво морнарско одело, са црвеном лептир-машном и плавом капом, већ 89. година представља једног од најпознатијег јунака Волта Дизнија. Први пут се у Србији појавио у издавачкој кући „Политика“, а назвали смо га Паја Патак.

У  краткометражној серији „Луцкаста симфонија“ појавио се са Микијем Маусом коме је популарност почела да опада, па је Волт Дизни осмислио Пају Патка који је сушта супротност по темпераменту од њега.

Паја и Мики први пут су се појавили у цртаном филму „Помоћ сирочићима“, 1934. године. Паја је имао свој стрип, видео-игрицу Kingdom Hearts. 

Био је један од водитеља Оскара 1958. године уз малу помоћ Боба Хоупа, Џека Лемона и Џимија Стјуарта. По њему је назван астероид 1995. године, а има и звезду на Холивудској стази славних.

Не треба заборавити Пајине сестриће Рају, Гају и Влају, који нису успели да му украду светла позорнице, као ни девојку Пату. У Америци се 9. јун обележава као Национални дан Паје Патка.

Паја Патак је због популарности постао стални члан Дизнијеве дружине поред Микија, Мини, Плутона и Шиље.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво