Читај ми!

Који градови света су најскупљи за живот – у Европи, Америци или Африци

Током последњих година градови у Африци и Јужној Америци све су скупљи за живот. Критеријуми рангирања су ризици од природних катастрофа, политичка и економска превирања, инфраструктура, међународна повезаност, цена некретнина, хране...

Према новим истраживањима које је спровела Компанија „Мерцер“, за квалитет живота у светским градовима, Хонг Конг, Сингапур и Цирих налазе се на врху листе најскупљих градова за живот.

После банкрота швајцарске банке, која је на неки начин, била симбол сигурног банкарског система и репутације у свету банкарства, градови у Швајцарској постали су још скупљи за живот.

На глобалној листи најскупљих европских градова, у првих десет нашла су се чак четири која су у Швајцарској. Заузели су треће, четврто, пето и седмо место.То су Цирих, Женева, Базел и Берн.

Остали скупи градови у Европи су Лондон, Беч, Амстердам, Праг и Хелсинки. Барселона је на 75. а Мадрид на 83. месту.

„Цене нису једини параметар и критеријум који утичу на атрактивност градова да се привуку компаније и радници. Важан фактор је и квалитет живота који нуди неки град. Конкуренција на глобалном тржишту талената је жестока, а криза трошкова живота погађа и запослене и компаније, које треба да буду флексибилније“, рекла је Ивон Трабер, глобални партнер за мобилност у Мерцеру.

Истиче да су важни и ризици од природних катастрофа, политичка или економска превирања, високе стопе криминала, лоша инфраструктура и неадекватна међународна повезаност.

Током неколико последњих година највише је напредовао Сингапур и постао важан пословни центар света у коме послују успешне мултинационалне компаније света у областима финансија, трговине, логистике.

Сингапур је био приморан да промовише политику за ублажавање раста цена некретнина због прилива исељеника, укључујући низ попуста за локално становништво које жели да купи кућу. Насау, на Бахамима, и Лос Анђелес, у Калифорнији, такође су се попели за шест места на 10. и 11. место у свету.

Лос Анђелес је после Њујорка, најскупљи град у САД.  На трећем месту је Сан Франциско.

Тел Авив је најскупљи град на Блиском истоку, на 8. месту на глобалној табели. Дубаи је на 18, а Абу Даби на 43. месту. Џеда у Саудијској Арабији нашла се на 101.  месту.

Нагли раст трошкова живота у афричким градовима је још једна упечатљива карактеристика  листе најскупљих градова за 2023. годину. Луанда, главни град Анголе, попела се са 34. на 30. место. Конакри се попео за 37 места на глобалној листи и сада је рангиран на 39. позицији.

Латиноамерички градови забележили су највиши скок на глобалној ранг листи: Сан Хозе (Костарика)  попео се за 76 место, Мексико Сити за 70 места, а Буенос Ајрес и Монтевидео су изједначени на 69. Хавана је на 83. месту,  Каиро на 63. и Осака на 56. месту.

На самом дну листе нашли су се градови Исламабад и Карачи.

петак, 22. септембар 2023.
32° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"