Читај ми!

Кечап и ломљени шпагети – кулинарски криминал у Италији

Називају то у шали „кулинарским криминалом“, али кухиња је у Италији светиња. Италијани заиста држе до кулинарске традиције и углавним их ужасавају неки захтеви туриста који обилазе италијанске градове и, како кажу, траже немогуће.

Туристи вероватно нису свесни да су одговорни за права „кулинарска кривична дела“ када траже пасту са кечапом или пицу од ананаса. Такве наруџбине и гастрономске жеље су за већину Италијана нешто најгоре што може да се уради њиховој кухињи, показују резултати истраживања Bonusfindera Italia. Питање је било – шта ужасава грађане Италије од онога што туристи траже у ресторанима.

Око 64,6 одсто Италијана сматра да је кечап као сос на пасти најгоре што траже туристи, 62 одсто њих се згражава због ананаса на пици (такозвана хавајска пица), иако је ту пицу заиста тешко наћи у италијанским ресторанима.

Чак 55 одсто Италијана не разуме зашто странци ломе шпагете на два дела приликом кувања.

Италијане ужасава и павлака за кување на пасти, као и коришћење погрешног типа пасте са одређеним сосовима. Странцима је тешко да схвате да се не ради о естетици или некој измишљотини већ да сваки тип пасте, а у Италији их је више од 300 врста, има своју специфичну функцију.

Тако да они једу песто са трофијама, сime di rapa (блитва) са орекјетама као и карбонару са шпагетима, али и аматричану са букатинима.

Италијанима је незамисливо да наруче пицу с кечапом, да виде изрендани сир на шпагетима са морским плодовима, а и преферирају да једу пицу рукама, а не виљушком и ножем.

Такође им је чудно што странци не деле храну у ресторану (њих 52,1 одсто сматра да је то необично) јер Италијани деле и предјела и слаткише.

Италијани не воле ни прекувану пасту – мора бити „ал денте“, као што им је чудно што странци пију капучино после подне.

Пре неколико дана у медијима се појавила фотографија Италијанке у Риму с картоном у рукама, на којем је на енглеском писало: Молим вас, немојте наручивати капучино после 12.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво