Читај ми!

Посетилац парка Јелоустон новчано кажњен због спасавања телета бизона

Запослени у националном парку Јелоустон еутаназирали су новорођенче бизона коме је један посетилац помогао да изађе из реке, после чега је крдо одбацило младунче.

Посетилац парка Јелоустон новчано кажњен због спасавања телета бизона Посетилац парка Јелоустон новчано кажњен због спасавања телета бизона

Посетилац Националног парка Јелоустон у Вајомингу изјаснио се кривим по федералној оптужби и кажњен је зато што је помогао телету бизона, које је касније еутаназирано јер га је његово крдо одбацило, навели су званичници, преноси Ен-Би-Си.

Клифорд Волтерс са Хаваја изјаснио се кривим по једној тачки оптужнице за „храњење, додиривање, задиркивање, застрашивање или намерно узнемиравање дивљих животиња“, саопштено је из Канцеларије тужиоца за Вајоминг.

Њему је наложено да плати око хиљаду долара новчане казне и уплату у фонд за дивље животиње парка, наводи се у саопштењу.

Волтерс је 20. маја помогао тек рођеном бизону да изађе из реке Ламар након што се животиња одвојила од свог крда, саопштила је Служба националног парка.

Али стадо је одбацило младунче, што се дешава када се људи мешају међу дивље животиње, наводе надлежни националног парка.

Чувари парка су убили теле јер је било напуштено и зато што је „угрожавало безбедност приближавајући се аутомобилима и људима дуж коловоза“, додаје се у саопштењу парка.

Федерални тужилац истиче да ништа није указивало да је понашање кажњеног Волтерса било злонамерно.

Надлежни Националног парка Јелоустон су образложили своју одлуку да еутаназирају теле уместо да га пошаљу у неко уточиште или брину о њему тиме да федерални прописи и прописи државе Вајоминг забрањују пребацивање бизона из Јелоустона, осим за научна истраживања или прераду меса.

Додали су да је задатак запослених да очувају природне процесе и да Јелоустон није зоолошки врт. Истичу да ће 25 одсто телади бизона која су рођена овог пролећа угинути, али да ће то бити од користи у природном ланцу исхране.

„Обезбеђивање да се овај природни циклус живота несметано одвија потпуно је у складу са одговорношћу коју нам је поверио амерички народ. Нажалост, понашање телета на путевима и око људи било је опасно, па су ренџери морали да интервенишу, али је тело телета остало на терену", стоји у саопштењу.

Званичници парка су нагласили да посетиоци треба да се држе најмање 100 метара од медведа и вукова и најмање 25 метара од других животиња.

Казна изречена Волтерсу укључивала је казну од 500 долара и уплату од 500 долара у Фонд за заштиту дивљих животиња у Јелоустону, саопштило је америчко тужилаштво.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво