Читај ми!

Главобоља због Бенксијевог мурала – станари платили 230.000 евра да се уклони дело уметника

На зиду куће једног брачног пара у Лоустофту у Британији Бенксијев мурал са мотивом галеба постао је ноћна мора за станаре који су морали да га уклоне.

Станари зграде били су изненађени када су једног јутра на зиду видели насликано Бенксијево дело. Прва помисао била је да ће некретнина у којој станују због мурала имати вишу вредност, а друга колика је одговорност коју треба да преузму.

Бенкси је насликао галеба у лету који је висок око шест метара. Његово дело било је почетак „ноћне море“ за станаре, јер су их градске власти обавестиле да морају да плате око 46.000 евра за одржавање дела уметника, као и да дело заштите од потенцијалне крађе.

„Морао сам да ангажујем ноћног чувара да чува мурал јер је неко украо део и покушао да га прода на Фејсбуку. Други пут су вандали ухваћени са десетак лименки беле боје и очигледно су хтели да офарбају зид“, рекао је власник зграде.

Мурал је уклоњен пошто је пар који живи у кући ангажовао специјализовану грађевинску компанију која је ојачала зид са 12 слојева смоле и пет тона челика пре него што је кран од 12 метара уклонио цео пројекат у једном комаду. Наравно све уз уредну дозволу власти. Власнике куће уклањање овог уметничког дела коштало је 230.500 евра. Надају се да ће оригинално Бенксијево дело продати.

„У почетку је било невероватно, али како су ствари напредовале, постало је изузетно стресно. Нисам сигуран да Бeнкси може да схвати нежељене последице свог пројекта по власнике кућа. Да смо могли да се вратимо у прошлост, спречили бисмо то“, рекли су власници.

Уметник је преузео одговорност за пројекат у троминутном видеу објављеном на друштвеним мрежама у којем се види како ствара уметничка дела у разним енглеским приморским градовима.

„Уметничко дело је постало туристичка атракција и референтна тачка за ово подручје на националном нивоу“, рекао је портпарол Градског већа Лоустофта.

среда, 04. октобар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"