Читај ми!

Селфи у Портофину? Неће моћи, претерали сте

У Италији већ неко време постоји проблем превеликог броја туриста, прекомерног туризма (оvertourism) како га је назвала Светска организација за туризам, који има негативан утицај на живот становништва као и на искуство самих туриста који отежавају кретање кроз места која посећују. Општина Портофино у региону Лигурија покушаће да томе стане на пут.

Портофино, мало монденско приморско место са само 400 становника, преко лета посети неколико стотина хиљада туриста и тада више не представља приморско, мирно, рибарско место какво је некада било већ место у коме је кретање немогуће због превеликог броја људи.

Становници су тражили од градоначелника да се концентрише на квалитет а не на квантитет. Из тог разлога усвојен је декрет, на предлог градоначелника Матеа Вијакаве, којим се уводе такозване црвене зоне, тј. забрањује се заустављање и задржавање тока кретања људи на главном тргу и уз море, као и на главном молу Умберто Први, у шта спада и прављење фотографија, селфија. Казне су од 68 па до 275 евра.

Из локалне полиције наводе да, ако је реч о великим групама, нарочито онима које силазе са крузера, они не могу сви да буду на једном месту, и туристички водич, када их окупља, мора да нађе начин да их спроведе и окупи на неком ширем простору.

Туристички водич додаје да има дана када има заиста превише људи, када је превише хаоса и мисли да није лоше да се уведу правила понашања.

Правила се не односе само на оне који фотографишу већ на све који на неки начин ометају кретање пешака. Циљ је смањење и реорганизација огромног броја туриста.

У забрану је укључен и приступ возилима тежим од 15 тона као и могућност да се они који имају посебну дозволу за улазак у градић крећу брзином од само 10 км на сат.

Прошле године је у Портофино пристало више од хиљаду приватних јахти и 70 крузера, са којих се искрцало око 60.000 путника, а ту је и градски превоз до суседних места.

С друге стране, ту су угоститељи који живе од туризма и који су изјавили да никада нису видели толики прилив туриста као 2022. године. Туристи свакако нису проблем, али је проблем простор, па су ове забране добродошле, како би свако могао да доживи најлепше искуство у овом градићу. Ове забране су ступиле на снагу и треба их поштовати до 15. октобра, сваког дана од девет до 18 часова.

Након ове забране стижу и нове: забрана кретања без обуће и без мајице, или само у костиму за купање. Туристи неће моћи ни да пију алкохолна пића из флаше док седе на поду или уз обалу. Музика се гаси тридесет минута после поноћи. Циљ је, дакле, да се овом градићу врате мир и ред али да се притом не обесхрабре туристи који су извор прихода за све мештане.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије