Читај ми!

Који мост се налази иза Мона Лизе, италијански историчар тврди да зна

Становници градића у Тоскани узбуђени су због нових тврдњи да део позадине најпознатијег портрета на свету – Да Винчијеве Мона Лизе – припада њиховом граду.

Италијански историчар Силвано Винчети рекао је да нема никакве сумње да је Да Винчи, у пејзажу иза енигматичног лика Мона Лизе, насликао мост Ромито ди Латерина у провинцији Арецо. 

Да Винчи је насликао портрет у Фиренци почетком 16. века, а идентитет жене на ремек-делу – за коју се верује да је Лиза дел Ђакондо – подједнако је врућа тема као и позадина слике.

Према неким теоријама, мост у позадини је Понте Буријано, близу Латерине, док други сматрају да је то Понте Бобио у Пјаченци.

С друге стране, Винчети је користећи историјска документа, фотографије и снимке из дрона дошао до закључка да је реч о етрурско-римском мосту Ромито.

Најочигледнији детаљ је, како каже, број лукова – четири. Понте Буријано има шест, док Понте Бобио има још више.

До данас је само један лук Ромита, који се пружа преко реке Арно, остао читав. Документа породице Медичи која су пронађена у архивима показују да је између 1501. и 1503. мост био веома оптерећен саобраћајем.

Винчети је навео да је тачно у том раздобљу Да Винчи боравио у том подручју, прво у служби кардинала Чезара Борџије, а потом Пјера Содеринија, државника из Фиренце.

Мерећи ширину између обала река и користећи дужину преосталог лука моста, италијански историчар утврдио је да би тачно четири лука била потребна да се премости река.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво