Јапан ограничава број туриста на острву познатом као "Галапагос истока”

На јапанском острву Ириомоте у префектури Окинава на југу Јапана, од априла се уводи ограничење броја туриста на 1.200 на дан. Тиме ће се спречити прекомерни туризам који омета свакодневни живот становништва и нарушава локални еко систем, саопштила је данас влада те префектуре.

Од априла 2023. године, влада префектуре Окинаве планира да ограничи укупну годишњу посета острву Ириомоте на 330.000 људи. Острво, које су локалне власти назвале „Галапагос истока“, популарно је због своје природне лепоте и због карактеристичне врсте дивљих мачака која се налазе само на овом острву.

Мере за сада нису обавезне, али су надлежни позвани на сарадњу. Пре пандемије коронавируса, на острво, које има око 2.400 становника, годишње је долазило око 300.000 посетилаца.

Због превеликог броја туриста долазило је до проблема као што су несташица воде и саобраћајних несрећа у којима су страдале угрожене дивље мачке. Центар за заштиту дивљих животиња Ириомотеа 2008. године је проценио да је популација дивљих мачака угрожена, на острву је остало око 100 јединки. 

Како је саопштила влада префектуре, такође ће се ограничити број посетилаца на пет природних локација светске баштине, укључујући места на којима постоје угрожене врсте. Ограничења ће варирати од 30 до 200 људи дневно, а влада позива туристе да локације посећују у пратњи туристичких водича. 

субота, 03. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено