Хотел у облику укрштених сабљи, још једно катарско грађевинско чудо

Да би се нека грађевина заиста истакла својим изгледом у катарској престоници, архитекте стварно морају да смисле нешто невероватно драматично – на пример да проведу пет година и изграде здање у облику националног грба земље – двe укрштене сабље.

Хотел у облику укрштених сабљи, још једно катарско грађевинско чудо Хотел у облику укрштених сабљи, још једно катарско грађевинско чудо

Нова грађевина на хоризонту Дохе зове се „Катар тауерс“ и подељена је између два престижна хотелска бренда „Фермонта“ и „Рафлса“. Сваки заузима половину зграде од 300.000 квадратних метара, која је дизајнирана тако да личи на пар катарских укрштених источњачких сабљи, симитара.

Смештенa на обали Персијског залива, ова два хотела близанца су луксузна сваки на свој начин.

Лева кула

Хотел „Рафлс“ чији су апартмани у левој половини зграде, инспирацију црпи из ликовне уметности. У предворју се налази бели клавир који обасјава светлост из калеидоскопа који се пружа ка плафону до висине од 60 метара.

Хотел има приватни биоскоп, са удобним седиштима од црвеног сомота и грицкалицама које припремају хотелски кувари. У бару „Акустик“ на крову хотела, гости уживају у живој музици поред бара обложеног кристалима тако да подсећа на чашу за виски.

Најлуксузнији апартман је прикладно назван Рафлс суит, и простире се на два спрата. Има сопствени базен, унутрашњи лифт, фризерски салон, па чак и хамам.

Плава цигара“ – коктел и цигар бар са тамноплавим ентеријером и полицама за књиге до плафона, делује као место у коме би Џејмс Бонд уживао.

Али те полице за књиге нису само обична декорација. Док вам сомелије за цигаре бира адекватну комбинацију дувана, посетилац ће бити упитан за име његовог или њеног омиљеног аутора.

У року од највише сат времена, члан особља ће се вратити са примерком ретке књиге тог аутора. Стручњаци за ретке књиге послати су широм света како би опремили импресивну хотелску библиотеку.

Гости ће добити пар рукавица и лупу како би сами прегледали странице књиге или могу затражити од особља да прочита одређени одломак наглас.

Ејнџела Мур која ради као пи-ар за катарску туристичку организацију, обишла је хотеле у „Катар тауерсу“ и сматра да на основу свог дугогодишњег искуства, слободно може да каже да оно што су „Фермонт“ и „Рафлс“ понудили је много више од обичног луксуза.

Десна кула

Како гости да одаберу у којој половини зграде да одседну?

Кристијан Херт, генерални директор за обе некретнине, објашњава да сваки хотел има своју базу клијената.

„Гости 'Рафлса' су рафинирани путници који траже нова, другачија, културолошка искуства која раније нису имали. Гости 'Фермонта' су искусни путници који желе да открију места и локалну културу на аутентичан начин, и да у истој мери уживају и у смештају“, објашњава Херт.

Осећај живахности почиње чим се уђе у „Фермонт“.

Квадрати израђени од 18-каратног злата дају текстуру зидовима, а највећи лустер на свету висок 56 метара – баца бисернозлатну светлост.

Дизајнерски концепт Фермонта инспирацију црпи из луксузне културе јахти.

Собе су елегантне и топле у нијансама беле и плаве, са источним странама које гледају на Персијски залив. Кревети су обавијени закривљеним белим сомотним узглављима који подсећају на један од најпознатијих симбола земље – бисер.

Наутичка тема се наставља, али суптилно ентеријер је обогаћен скулптурама од шкољки, ноћним светлима инспирисаним бродским светиљкама и књигама са фотографијама светских океана.

Ту су и столови и други детаљи у собама у које су уметнуте шарене плочице, класичног исламског облика.

У елегантном бару на 33. спрату, плаво и бело стакло дају лаган, прозрачан осећај док истовремено пропуштају светлост јарког пустињског сунца.

Соколарење је популарна забава на Блиском истоку, стога не чуди што су два најскупља апартмана названа по врстама сокола.

Дестинација на ободу града

Хотели „Фермонт“ и „Рафлс“ званично су отворени за јавност у јануару 2023. Међутим, оба хотела су током Светског првенства била на располагању званичницима Фифе, а прича се и члановима катарске краљевске породице.

Укрштене сабље су најистакнутија карактеристика државног грба Катара. Овај симбол се може сусрети на сваком кораку, почев од шољица за кафу до накита. Али ово је први пут да постоји и зграда у облику укрштених сабљи.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво